SEGRE

LITERATURA AUTORS

'Enderrock' publica textos de Maria Mercè Marçal fets cançons

Maria Mercè Marçal.

Maria Mercè Marçal.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La revista musical Enderrock recorda l’escriptora lleidatana Maria Mercè Marçal (1952-1998) en el 65è aniversari del seu naixement, el 13 de novembre del 1952 a Ivars d’Urgell, amb una àmplia selecció dels seus textos convertits en cançons per diversos artistes. La primera aproximació a un poema de l’escriptora la va fer Ramon Muntaner per al seu disc Cròniques (1977), quan va musicar L’ametlla amarga.

Qui més ha cantat Maria Mercè Marçal ha estat Marina Rossell, que va triar tres dels seus poemes per al disc Bruixes i maduixes (1980) i un altre per a Cos meu, recorda (1982), Cançó de fer camí, que Marçal va dedicar a la mateixa Rossell. Celdoni Fonoll, Pep Picas, el lleidatà Jordi Gasion El Fill del Mestre, Túrnez & Sesé, Rusó Sala, el duo Mireia Vives i Borja Penalba i Cesk Freixas són altres dels artistes que han musicat l’obra de l’escriptora lleidatana, que l’estiu que ve farà vint anys que va morir. Val a destacar que el març del 2009 Patti Smith, Lou Reed i Laurie Anderson van recitar en anglès a Nova York textos de poetes catalans i Smith va llegir, entre d’altres, Maria Mercè Marçal.

També el 2009, la Fundació Maria Mercè Marçal va publicar el disc col·lectiu Catorze poemes, catorze cançons, amb les musicacions realitzades per Sílvia Pérez Cruz, Maria del Mar Bonet, Gerard Quintana i Marina Rossell, entre d’altres. Pérez Cruz musica un poema del poemari pòstum Raó del cos (2000); Bonet, un de Sal oberta (1982), i la resta són poemes inclosos a Desglaç (1988).

tracking