SEGRE

El jutge d'Osca demana al ministre de Cultura que entregui les obres de Sixena aprofitant el 155

El magistrat insta Méndez de Vigo a la devolució de les 44 peces del Museu de Lleida ara que és responsable provisional de la conselleria

Caixes sepulcrals procedents de Sixena al Museu de Lleida.

Caixes sepulcrals procedents de Sixena al Museu de Lleida.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El nou titular del Jutjat de Primera Instància número 1 d'Osca s'ha emparat en l'aplicació de l'article 155 a Catalunya per requerir el ministre de Cultura, Íñigo Méndez de Vigo, possibilitar la devolució dels béns de Sixena que romanen dipositats al Museu de Lleida.

En la seva providència, el jutge del tribunal oscenc, que sol·licita, a més, la col·laboració de la força pública, dirigeix el requeriment al ministre "vist que la direcció de la Conselleria de Cultura de la Generalitat de Catalunya ha estat assumida pel ministre de Cultura".

El magistrat recorda en el seu escrit els últims apercebiments dirigits aquest any al Govern de la Generalitat per a l'entrega de les 44 peces pendents de devolució, que "mai no van ser complerts pels anteriors responsables de Cultura de la Generalitat, Lluís Puig i Santi Vila". Destaca, a més, que ambdós exconsellers es troben encausats en el Tribunal Suprem per la seva negativa a la devolució dels béns, com a presumptes responsables de delictes de desobediència a l'autoritat judicial, i prevaricació, a més, en el cas de Vila.

Considera el magistrat que després de l'activació de l'article 155 "és" procedent reiterar el requeriment efectuat en el seu dia als exconsellers referits "ara en la persona del ministre de Cultura", en la seva qualitat de titular de la conselleria del ram a Catalunya. Per aquesta raó, el requereix perquè assenyali la ubicació "exacta" de "totes i cada una de les peces" encara pendents d'entregar al Monestir de Sixena, i informi, així mateix, de la data en la qual es durà a terme l'entrega i els mitjans amb què es realitzarà, a fi que el Govern aragonès pugui disposar el necessari per a una "correcta" recepció dels mateixos.

La providència, no ferma en cabre la possibilitat de recurs de reposició, reclama, "sense perjudici de l'anterior", la participació de la Unitat Orgànica de Policia Judicial de la Guàrdia Civil en el procés.

El representant legal de l'Ajuntament de Villanueva de Sixena, l'advocat Jorge Español, ha titllat d'"importantíssima" la decisió judicial, així com la sol·licitud feta de participació de la força pública en l'operatiu.

tracking