SEGRE

Joan Garcia del Muro i Carles Morell guanyen els Premis Literaris de Lleida

Joan Garcia del Muro i Carles Morell guanyen els Premis Literaris de Lleida

Joan Garcia del Muro i Carles Morell guanyen els Premis Literaris de LleidaLleonard Delshams

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El lleidatà Joan Garcia del Muro ha estat guardonat amb el Premi d'assaig Josep Vallverdú, dotat amb 9.000 euros, per l'obra 'Good bye, veritat', que tracta sobre el concepte de la 'postveritat'.

De la seua banda, Carles Morell, d'Artés (Barcelona), ha estat el mereixedor del Premi de poesia Màrius Torres amb el poemari 'Disponibilitat'. En aquest cas, el guardó està dotat amb 6.000 euros.

El guanyador del premi Vallverdú, Joan Garcia del Muro, ha afirmat que el seu assaig busca reflexionar sobre què significa la postveritat i ha alertat sobre les conseqüències de la pèrdua de sentit del concepte de veritat. "Si es dilueix el concepte de veritat, ens quedem sense punts de referència, no podem fer crítica ni un diàleg. Si prefereixo creure allò que m'agrada, el llenguatge perd el seu valor i se'n ressent la democràcia", ha afirmat. Joan Garcia del Muro i Solans és filòsof i un dels assagistes més guardonats en literatura catalana. Professor de filosofia a la Universitat Ramon Llull i a l’IES Mercè Rodoreda de l’Hospitalet de Llobregat. Ha resultat guanyador del premi Fuster d’assaig en dues ocasions, l’any 2003 amb Ficcions Còmplices un assaig sobre els totalitarismes actuals i l’any 2016 amb Soldats del no-res una aproximació a la figura dels joves europeus que s'incorporen a les files de Daesh o Estat Islàmic. A més, també és autor d’altres assajos com “Com ens enganyem. La ceguesa voluntària en les societats contemporànies (VIII Premi d'Assaig Mancomunitat de la Ribera Alta). “Menú del dia: carn de canó - Set estudis sobre metafísica del consumisme (Premi nacional d'Andorra d'assaig Sant Miquel d'Engolasters) i La generació easy o de l'educació en l'era del buit (Premi Joan Profitós d'assaig pedagògic 2013).

Carles Morell, guanyador del premi Màrius Torres, ha assenyalat que "Disponibilitat" és un recull de poemes independents escrits entre els mesos de gener i maig d'enguany. "La seva unitat ve donada per l'atmòsfera de disponibilitat, aquest clima, que és un estat mental", ha indicat.

Carles Morell Alsina és graduat en Filologia catalana per la Universitat Autònoma de Barcelona. Ha publicat els llibres de poesia “Els vapors que maten” (50è premi Amadeu Oller), “Escola de cecs” i el dietari “Notes per a un solo de Scriabin”. Figura a l’Antologia “33 poetes menors de 35”, a “Assumiràs la veu” i a “Premi Amadeu Oller. 50 anys de poesia”. Ha escrit en diversos mitjans i revistes especialitzades com ara: El Punt Avui, Caràcters, Estudis Romànics, els Marges, Núvol, Poetari o Quadern i recita arreu del territori.

L'anunci dels premis literaris de Lleida s'ha fet aquets migdia a la Paeria, mentre que la gala d'entrega del 34è Premi d’assaig Josep Vallverdú i del 22è Premi de poesia Màrius Torres, convocats per l’Ajuntament de Lleida i l’Institut d’Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida, es durà a terme a les 19.00 hores a l'Auditori Enric Granados, conduïda per l’escriptor i periodista Martí Gironell.

El jurat del Premi d’assaig Josep Vallverdú ha estat format per Elena Casacuberta, Salvador Giner, Teresa Iribarrén, Josep M. Sala-Valldaura i Màrius Serra.

Josefa Contijoch, Xavier Macià, Jordi Marrugat, Eduard Sanahuja, i Cèlia Sànchez- Mústich conformaven el jurat del Premi de poesia Màrius Torres.

La segona part de la gala comptarà amb un espectacle literari que retrà homenatge a Màrius Torres.

tracking