SEGRE

PATRIMONI LITIGI

Madrid estudia si 'intervé' l'art de Sixena i Lleida clama pel Museu

El ministre de Cultura va dir ahir que estudiarà “amb diligència” la petició judicial d’‘intervenir’ l’art de Sixena al Museu de Lleida com a ‘responsable’ actual de la conselleria. La plataforma d’entitats culturals de Lleida va reiterar el compromís amb el Museu i Ros va qualificar aquesta possible acció d’“imprudent” i Reñé, de “desproporcionada”.

Representants de la plataforma d’entitats culturals de Lleida, ahir al Museu al costat de quatre de les peces de Sixena reclamades.

Representants de la plataforma d’entitats culturals de Lleida, ahir al Museu al costat de quatre de les peces de Sixena reclamades.LLEONARD DELSHAMS

Creat:

Actualitzat:

El ministre de Cultura, Íñigo Méndez de Vigo, va assegurar ahir que estudiarà “amb diligència i deteniment” la petició judicial per entregar a l’Aragó obres d’art de Sixena. Méndez de Vigo va confirmar la recepció de la providència del jutjat núm. 1 d’Osca perquè, en qualitat d’actual responsable de la conselleria de Cultura de la Generalitat en virtut de l’aplicació de l’article 155 de la Constitució, entregui a Aragó les 44 obres d’art de Sixena, dipositades al Museu de Lleida des de fa dècades. “És un cas molt controvertit entre dos comunitats autònomes i el Govern ho estudiarà amb diligència i de molt deteniment”, va puntualitzar el ministre. Això sí, el titular de la cartera de Cultura va recordar que el Govern espanyol “sempre” acata les sentències judicials, encara que va demanar que el deixin estudiar les “circumstàncies” en les quals es produeix aquesta petició. S’ha de recordar que la providència judicial, com SEGRE va informar ahir, reclamava també que la Guàrdia Civil tingui dissenyada una operació amb la cronologia concreta per a l’aprehensió, trasllat i entrega de les peces.

D’altra banda, la possible intervenció de l’art com un altre dels efectes del tan popular i injuriat article 155 va portar de nou al Museu els representants de la plataforma d’entitats culturals de Lleida, que van reiterar el seu suport a la unitat de la col·lecció (vegeu el desglossament). Les reaccions polítiques a la petició judicial oscenca no es van fer esperar entre els màxims representants de la Paeria i la Diputació, que formen part del consorci del Museu de Lleida. D’una banda, el president de la Diputació, Joan Reñé, va qualificar la petició judicial de “desproporcionada i absurda” i va lamentar que es vulgui “aprofitar una situació que forma part del camí de l’article 155”, l’aplicació del qual va titllar de “letal i insostenible”. Reñé va afirmar que, malgrat l’actual “indefinició administrativa”, “actuarem en defensa de les obres del Museu de Lleida, amb totes les accions legals al nostre abast, seguint també el mandat aprovat per unanimitat en l’última reunió del consorci de preservar l’art de la col·lecció”.

El Museu de Lleida va rebre ahir el suport de la Xarxa de Museus d’Art i d’Història de Catalunya

Per la seua part, l’alcalde, Àngel Ros, va enviar una carta al ministre recomanant-li “prudència” davant de la petició del jutge d’Osca. Sense una menció explícita a l’article 155, que el PP ha aplicat amb el suport del PSOE-PSC, l’alcalde socialista adverteix en la missiva al màxim responsable de Cultura de l’Estat que “seria imprudent resoldre el trasllat de les obres amb una sentència judicial que no és ferma i està recorreguda”. Ros afegeix que, davant de “la complexitat jurídica” del litigi, aquest “no s’ha de complicar més amb una decisió precipitada, com seria ordenar la sortida de les peces de Lleida”.

Insten les institucions del Museu a posicionar-se

La plataforma d’entitats culturals de Lleida, amb el seu portaveu al capdavant, Xavier Quinquillà, va reiterar ahir de nou el ple suport al Museu de Lleida i a la unitat de la col·lecció d’art. Representants d’entitats com l’Orfeó Lleidatà, Ateneu Popular de Ponent, Castellers de Lleida, Sícoris Club, Arts de Ponent, Centre Excursionista de Lleida, Cercle de Belles Arts, Coral Shalom i Cercle d’Amics del Museu van fer pinya fotogràfica davant de les obres de Sixena reclamades que formen part de l’exposició permanent. Quinquillà va manifestar “la preocupació i inquietud” de la plataforma, que “és altaveu de la gent de Lleida”, i va reclamar que les institucions que formen part del consorci del Museu es posicionin davant d’aquest nou episodi del litigi, en una velada referència sobretot a la Paeria i la Diputació després de la intervenció estatal de la Generalitat. El director del Museu, Josep Giralt, els va rebre a les portes de la pinacoteca i els va demanar confiança en la tasca dels serveis jurídics del consorci perquè “ens empara la legislació i la legalitat”. Giralt va dir haver rebut el suport de la Xarxa de Museus d’Art i d’Història de Catalunya. “Ens sentim ben acompanyats”, va afegir.

tracking