SEGRE

HISTÒRIA ENTREVISTA

Josep M. Solé i Sabaté: «Gaspar de Portolà va ser l'últim descobridor del regne d'Espanya»

L’historiador lleidatà dirigeix un congrés internacional a l’IEI per debatre la figura i la carrera militar del conqueridor de Califòrnia, nascut a Os de Balaguer, i difondre la seua història per les universitats del món

Isidre Puig (UdL), ahir a l’IEI amb Joan Busqueta (esquerra).

Isidre Puig (UdL), ahir a l’IEI amb Joan Busqueta (esquerra).LLEONARD DELSHAMS

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’historiador lleidatà Josep Maria Solé i Sabaté és el director del congrés internacional Gaspar de Portolà i la Califòrnia del segle XVIII, que es va inaugurar ahir a l’Institut d’Estudis Ilerdencs amb l’objectiu de revisar la figura historiogràfica del militar lleidatà, conqueridor de Califòrnia.

Qui va ser Gaspar de Portolà i quina és la seua rellevància històrica?

Va ser el colonitzador de Califòrnia durant l’últim terç del segle XVIII, una època en què aquell territori era molt pobre i que, curiosament, avui és una de les zones més riques del món. Si ens creiem l’origen català de Colom, seria una ironia de la història que el primer descobridor per part de Castella fos català i l’últim, ja del regne d’Espanya, també ho fos, Gaspar de Portolà.

La historiografia s’ha posat d’acord sobre el seu origen?

Sí, sí, en aquest congrés hi ha aportacions definitives sobre això, fins i tot l’acta de naixement, que confirma que Gaspar de Portolà va nàixer a Os de Balaguer, en el si d’una família noble originària d’Arties, però que amb el temps va anar comprant terres més al sud per beneficiar-se d’unes condicions econòmiques de vida millors de les que tenia a Aran.

Per què no és tan famós com Colom o Pizarro?

Perquè va viure ja en l’època final dels descobriments, i tampoc no s’ha d’oblidar la condemna del fenomen del colonialisme, sobretot en els territoris colonitzats.

De fet, va ser un militar.

Sí, esclar, és el costat fosc. Al principi, els colonitzadors van ser ben rebuts, com una civilització superior. Però després hi va haver grans abusos ja sigui en nom de l’espasa o de la creu. Els indígenes van ser vilipendiats, humiliats, espoliats i en moltes ocasions van acabar amb les seues vides.

Com difondrà aquest congrés la història de Gaspar de Portolà?

L’important seran les actes del congrés, que es publicaran i viatjaran a totes les universitats del món. També sabem que hi ha molta gent a Califòrnia interessada per les arrels a Lleida del descobridor. Aquest serà doncs un objectiu cultural, econòmic i turístic.

tracking