SEGRE

Quina llei protegeix el Museu de Lleida i què diu aquest text?

El Museu compleix avui 10 anys - El nou edifici del Museu de Lleida, Diocesà i Comarcal compleix avui el desè aniversari de la inauguració. La celebració s’ha vist espatllada amb l’actual conseller de Cultura cessat i el seu substitut, el m ...

El Museu compleix avui 10 anys - El nou edifici del Museu de Lleida, Diocesà i Comarcal compleix avui el desè aniversari de la inauguració. La celebració s’ha vist espatllada amb l’actual conseller de Cultura cessat i el seu substitut, el m ...LLEONARD DELSHAMS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Quina llei protegeix el Museu de Lleida?

La Llei 9/1993 del 30 de setembre.

Què diu aquesta llei?

El punt 1 de l’article 45, sobre la integritat de les col·leccions, diu que “les declarades d’interès nacional o catalogades que només sent considerades com una unitat reuneixin els valors propis d’aquests béns, no poden ser disgregades pels seus titulars o posseïdors sense autorització del departament de Cultura”.

El ministre, que amb el 155 fa les funcions de conseller, en pot autoritzar la descatalogació?

No, perquè als articles 8 i 14 d’aquesta llei s’especifica que per tal d’emprendre la descatalogació és necessari “l’informe favorable del Consell Assessor del Patrimoni Cultural de Catalunya i també de l’Institut d’Estudis Catalans o d’una de les institucions científiques, tècniques o universitàries de prestigi o competència reconegudes que es determinin per reglament”.

S’ha intentat disgregar la col·lecció abans?

Sí, a instàncies del conseller Santi Vila. El setembre del 2016 es va iniciar el procés per descatalogar les peces, la qual cosa permetia entregar a Aragó les 44 obres de Sixena en litigi, però la Junta de Museus de Catalunya va avalar la unitat de la col·lecció del Museu de Lleida. L’informe no era vinculant, per la qual cosa els experts es mostren recelosos sobre què passaria ara, ja que amb el 155 és una incògnita com respondria la Generalitat intervinguda.

tracking