SEGRE

ESNOTICIA

L'Audiència d'Osca ratifica que les 44 obres del Museu han d'anar a Sixena

L’Audiència d’Osca va ‘enfosquir’ ahir el desè aniversari del Museu de Lleida a l’anunciar el rebuig dels recursos presentats fa més de dos anys per la Generalitat i el MNAC en defensa de les obres d’art de Sixena. Mentre que des de Lleida s’anuncia un recurs, des d’Aragó ja han posat data, el dia 11, per venir a buscar les obres.

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Després de dos anys i mig d’espera, l’Audiència provincial d’Osca va confirmar ahir la sentència de primera instància del 2015 que ordena entregar al monestir de Sixena les 44 obres en litigi dipositades per la Generalitat al Museu de Lleida. En plena jornada de celebració del desè aniversari del museu lleidatà, l’alt tribunal oscenc va tombar així els recursos presentats en el seu dia per la Generalitat i el Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), com a propietaris d’unes peces que van ser adquirides a la comunitat de monges de Sixena en diverses operacions el 1983, el 1992 i el 1994. Val a recordar que l’estiu de l’any passat el llavors conseller de Cultura Santi Vila ja va entregar a Sixena mig centenar d’obres que es conservaven al MNAC. Les 44 de Lleida ja figuraven al Diocesà com a dipòsit per part de les monges abans de la primera compra.

En una àmplia sentència de 18 pàgines, l’Audiència qualifica d’il·legals les operacions de compra i la posterior catalogació de les obres en el Patrimoni Cultural català al recordar que les peces formaven part com a conjunt d’un monestir declarat monument nacional el 1923, un “tot indivisible (...) amb una protecció no compatible amb la desintegració d’un conjunt monumental”.

La sentència, que condemna la part catalana al pagament de les costes, rebutja tots i cadascun dels arguments esgrimits pels recurrents i adverteix que la demanda interposada per Aragó no tenia per finalitat “interferir” en les competències de la Generalitat sinó evidenciar que els béns procedents de Sixena no haurien d’integrar el seu patrimoni. En aquest sentit, descarta els arguments de la part catalana que rebutgen la consideració dels béns reclamats com a parts indivisibles de l’immoble. Segons el parer dels magistrats, aquesta argumentació és una “interpretació restrictiva que resulta escassament compatible amb la protecció del patrimoni històric i cultural”. “Entenem –subratllen– que són béns d’interès cultural, no per haver-se incorporat als fons museístics sinó perquè l’any 1923 el Reial Monestir de Sixena va ser declarat Monument Nacional.” Per aquesta raó, no veuen “raonable” l’argumentació feta des de Catalunya que diu que va ser declarat el cenobi Monument Nacional a causa dels seus “murs nus” i no pel conjunt del tresor artístic que allotjava a l’interior.

D’altra banda, en relació amb els contractes de compravenda, l’Audiència assenyala que la priora de Valldoreix, amb la qual la Generalitat va formalitzar l’acord posteriorment al trasllat de les monges de Sixena a aquest convent barceloní, “no va acreditar que les dos comunitats religioses estiguessin fusionades” per així intervenir en el nom de les propietàries. De fet, la sentència també considera no provada la mateixa compra de les obres, “una cosa que ni tan sols es dedueix a través dels contractes de compravenda [aportats en el judici per la Generalitat], en la signatura dels quals sembla que el preu es farà efectiu, o que s’ha començat a pagar, però que no s’ha satisfet encara”.

Paeria i Diputació anuncien que es recorrerà la nova sentència

Al cap de poc temps de fer-se pública la sentència de l’Audiència d’Osca, tant el president de la Diputació, Joan Reñé, com l’alcalde de Lleida, Àngel Ros, van confirmar que es recorrerà dins del termini de vint dies hàbils. Des del MNAC també es va anunciar recurs. Reñé va afirmar que “les resolucions judicials em mereixen tots els respectes, però encara més les lleis catalanes” i va recordar que, “si aquestes peces de Sixena no estiguessin conservades al Museu de Lleida, avui estarien a milers de quilòmetres”.

Ros no només va avançar la presentació des del Consorci del Museu d’un recurs de cassació, sinó que va afegir que, “si no fos acceptat, encara tenim la possibilitat d’un recurs davant del Tribunal Suprem, especialment competent en conflictes de patrimoni com aquest, en el qual ens assisteix la raó i el Dret”. Des de Madrid, el ministre de Cultura i titular de la conselleria per l’article 155, Íñigo Méndez de Vigo, va afirmar que “només compleixo la sentència; respecte a si l’art ha de ser allà o no, no opino”. D’altra banda, treballadors del departament de Cultura a Lleida van organitzar una botifarrada davant el Museu com a festa d’aniversari i en protesta pel 155.

El Govern d’Aragó vol venir a buscar l’art el pròxim dia 11 La consellera de Cultura del Govern d’Aragó, Mayte Pérez, va apostar ahir per dur a terme el proper 11 de desembre la recollida de les 44 obres en litigi del Museu de Lleida i va assegurar en aquest sentit que ja ha informat la Guàrdia Civil, el ministeri de Cultura i l’autoritat judicial de les necessitats logístiques per realitzar el trasllat de les peces. També va recordar que han sol·licitat l’execució provisional de la sentència que va ordenar traslladar les pintures murals del MNAC a Sixena. Sobre la possible data d’entrega, el ministre Méndez de Vigo va dir que estarà “per al que digui el jutge”, encara que va recordar que les peticions que li feia el magistrat eren “moltes”.

Visitants dimarts al Museu de Lleida davant les caixes sepulcrals de Sixena, tres de les obres en litigi.

Visitants dimarts al Museu de Lleida davant les caixes sepulcrals de Sixena, tres de les obres en litigi.LLEONARD DELSHAMS

Visitants dimarts al Museu de Lleida davant les caixes sepulcrals de Sixena, tres de les obres en litigi.

Visitants dimarts al Museu de Lleida davant les caixes sepulcrals de Sixena, tres de les obres en litigi.LLEONARD DELSHAMS

tracking