SEGRE

La sentència que ha ordenat entrar al Museu per les obres de Sixena

El magistrat posa data límit si no es produeix abans l’entrega dels béns

Visitants del Museu de Lleida observen aquest dimarts les obres originàries de Sixena.

Ros diu que utilitzar el 155 en el cas Sixena és "matar mosques a canonades"Lleonard Delshams

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El magistrat substitut del Jutjat d’Instrucció número 1 d’Osca ha ordenat entrar al Museu de Lleida per fer efectiva l’entrega de les 44 peces del Monestir de Sixena pendents de la seua devolució a l’Aragó, "si no haguessin estat entregats anteriorment", posant com a data límit l’11 de desembre.

En la seua providència, el jutge autoritza l’entrada al museu dels tècnics del Govern aragonès, del personal contractat per al trasllat i de la Policia Judicial de la Guàrdia Civil per garantir tant el procés de manipulació i embalatge de les peces com la seguretat de l’operació.

El magistrat, que acorda mantenir en secret el pla d’entrada, extracció de les peces i posterior trasllat fins a l'Aragó dels béns del museu a fi de "no comprometre la seguretat i el bon final de dispositiu", adverteix que qualsevol acte contrari a l’execució de l’ordre podria ser constitutiu de delictes de desobediència o contra l’administració de justícia. A més, faculta la Guàrdia Civil a "exigir" la col·laboració d’altres forces de seguretat com la Policia Nacional, la Guàrdia Urbana de Lleida i els Mossos d’Esquadra, "si fos necessària" per dur a terme el desenvolupament de l’operatiu.

La decisió adoptada es fa en vista de la "detallada" descripció de les peces aportada pel Govern aragonès, del pla previst per a una correcta execució de l’embalatge i trasllat de les peces, del cronograma presentat per la Guàrdia Civil per coordinar tot l’operatiu i del vistiplau donat pel ministre de Cultura, Íñigo Méndez de Vigo, al compliment de l’ordre. També acorda informar de l’ordre al Museu de Lleida Diocesà i Comarcal a través de la Policia Judicial a fi que presti "la necessària col·laboració per portar a bon final l’acordat".

La data plantejada pel magistrat per accedir al Museu de Lleida per fer efectiva l’entrega de les peces és la mateixa que va sol·licitar el Govern aragonès per al compliment de l’ordre d’execució de la sentència de 2015 que va condemnar a la Generalitat i al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) a tornar els béns reclamats.

tracking