SEGRE

Consorci, Diputació i alcalde de Lleida presenten un recurs al TSJC per Sixena

Visitants dimarts al Museu de Lleida davant les caixes sepulcrals de Sixena, tres de les obres en litigi.

Visitants dimarts al Museu de Lleida davant les caixes sepulcrals de Sixena, tres de les obres en litigi.LLEONARD DELSHAMS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Nadar sense mullar-se. Aquesta és la sensació que va deixar ahir de nou el ministre de Cultura, Íñigo Méndez de Vigo, en el conflicte per l’art de Sixena. D’una banda, va insistir que les sentències judicials s’han de complir –encara que “són coses que requereixen cert temps”– però, per una altra, va permetre que des de la Generalitat intervinguda pel 155 es presentés un nou recurs contra l’entrega de les peces dilluns vinent, dia 11. De fet, aquesta autorització ministerial a recórrer la decisió del jutge va encendre els ànims dels demandants, el govern d’Aragó i l’ajuntament de Vilanova de Sixena (vegeu el desglossament). Aquest nou recurs, firmat pel lletrat de la Generalitat, es va sumar a unes altres dos actuacions judicials empreses, d’una banda, pels serveis jurídics de la Diputació, el Consorci del Museu i el Cercle d’Amics del Museu de Lleida, i per un altre, pel mateix alcalde de Lleida. Aquest desplegament judicial en ple pont es va produir en paral·lel a una nova providència del jutge d’Osca, que ahir mateix va autoritzar la Guàrdia Civil a entrar al Museu de Lleida des de les 00.00 hores de dilluns, “per a la qual cosa podran fins i tot utilitzar la força si no se’ls obrissin voluntàriament els accessos”. El magistrat va recordar que qui s’oposi “podrà ser acusat de delictes de desobediència a l’autoritat i/o delictes contra l’Administració de Justícia”.

El recurs de la Generalitat es va presentar al jutjat de 1a instància d’Osca demanant l’anul·lació de la providència del jutge i la suspensió cautelar de l’execució de la sentència per no incórrer en “indefensió”. En l’escrit, es recorda que el ministre i actual titular de la conselleria de Cultura va evidenciar davant del jutge la “voluntat de complir” amb l’entrega de l’art, però amb “condicionants”, que tenen com a finalitat “assegurar-se que qualsevol trasllat de les peces es porti a terme amb les mesures adequades”. Per això, el recurs afegeix que el termini donat és “sens dubte insuficient” i obvia “totalment” les cauteles plantejades per Méndez de Vigo. Va dir ahir que “les sentències s’executen i es compleixen i així ho farem, però són coses que requereixen temps perquè aquests béns, que són preciosos, no pateixin cap deteriorament”.

Els serveis jurídics del Consorci i la Diputació, juntament amb el Cercle d’Amics del Museu, van presentar ahir el recurs davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) demanant l’adopció de mesures cautelars perquè les obres en litigi es quedin en “dipòsit forçós” en el Museu i per suspendre l’ordre d’execució provisional de la sentència del jutge d’Osca. El president de la corporació, Joan Reñé, va afirmar que “les sentències s’han de complir, però quan siguin fermes” i va qualificar d’“indefensió brutal que el jutge ordeni l’entrega de l’art el dia 11 encara que permeti recórrer aquesta decisió fins al dia 14”. Reñé va afegir que “curiosament aquest magistrat abandonarà aquesta plaça a Osca, de la qual no és titular sinó substitut, el proper dia 11. Sembla que tenen pressa i només vulguin humiliar-nos”. Per la seua part, l’alcalde de Lleida, Àngel Ros, va anunciar que, en nom seu i en el de l’ajuntament, ahir també va presentar un escrit davant de l’Audiència d’Osca demanant l’anul·lació de l’ordre de traslladar les obres dilluns a Sixena.

Ros va explicar també que “l’execució provisional només hauria de fer-se quan existís un risc per als béns, i al Museu no n’hi ha cap”, i va recordar que “l’article 155 va ser creat per restablir l’ordre constitucional i no per resoldre plets entre administracions”.

tracking