SEGRE

Cultura

Museus catalans, units per Sixena

Quinze centres, entre els quals el MNAC, critiquen el trasllat ordenat per Madrid després d’intervenir la Generalitat || S’espera un ampli seguiment a la convocatòria de demà a les 7.30 al Museu

Visitants divendres passat al Museu de Lleida davant de quatre de les peces de Sixena reclamades.

Visitants divendres passat al Museu de Lleida davant de quatre de les peces de Sixena reclamades.LLEONARD DELSHAMS

Creat:

Actualitzat:

L a Xarxa de Museus d’Art de Catalunya, una quinzena de centres amb el MNAC al capdavant, va publicar ahir un comunicat de suport al Museu de Lleida en el litigi de Sixena defensant la unitat de la col·lecció de la pinacoteca i criticant el trasllat de l’art a Aragó, previst per demà dilluns per ordre de Madrid en aplicació de l’article 155.

En una nota firmada pels directors dels museus d’art de Lleida, Solsona, Girona, Barcelona, Olot, Figueres, Sitges, Vilanova i la Geltrú, Manresa, Sabadell, Vic, Reus, Valls i Cerdanyola, lamenten que aquesta actuació es produeixi en el marc de l’article 155 i es mostren “convençuts de la legalitat i legitimitat de les compres d’art efectuades en el seu moment per la Generalitat i el MNAC”.

Diputació i Paeria també s’oposen a donar l’art perquè hi ha recursos judicials pendents

Com a professionals del patrimoni, també mostren “preocupació davant d’un trasllat que posa en perill la integritat física d’algunes de les peces” i per “la falta de garanties a efectes de conservació que presenta l’espai que acollirà aquestes obres” al monestir de Sixena.

Per la seua banda, el Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya també va expressar ahir en un comunicat la seua condemna al Govern per la “utilització del 155” per permetre l’execució provisional de la sentència, “operació que comporta trencar amb la legalitat catalana, contradir la voluntat del Govern legítim de Catalunya i qüestionar tots els criteris tècnics i científics de la conservació preventiva”.

D’altra banda, els missatges contra el trasllat previst de les obres d’art de Lleida a Sixena demà dilluns, amb el suport inclòs de la Guàrdia Civil, van inundar ahir les xarxes socials convidant la gent a concentrar-se al davant el Museu de Lleida.

Un dels anuncis anònims que més va triomfar al WhatsApp va ser el que, sobre un fons amb la fotografia de la façana del museu lleidatà, podia llegir-se la invitació de “fem un cafè” a les 7.30 hores de demà dilluns “on tu ja saps”. El missatge seguia, de forma irònica: “Porteu el cafè, te, un termos, unes galetes... el que vulgueu, compartirem un matí junts i conversarem sobre colors, art, la fauna ibèrica, la intel·ligència, les muses...”, i assegurava finalment que “no direm res sobre el Museu de Lleida, ni sobre la Guàrdia Civil ni sobre el 155. Convideu-hi amics i amigues!”.

L’Església d’Aragó ja pensa també en les obres de Barbastre

El bisbe de Barbastre, Ángel Pérez, va expressar ahir en un escrit en nom de totes les diòcesis d’Aragó confiança en el fet que l’entrega de les quaranta-quatre obres de Sixena es faci efectiva demà i que “es faci justícia, sense més dilació”. Pérez va afegir que “Sixena és un primer pas i després hauran de venir les cent dotze peces que pertanyen a les parròquies de l’Aragó oriental que van ser portades a territori català i avui es troben a Lleida”. D’altra banda, el ministeri de Cultura va criticar ahir durament el president aragonès, Javier Lambán, després de l’anunci d’aquest d’estudiar mesures penals contra el ministre Méndez de Vigo pel recurs que va presentar dijous la Generalitat: “El compliment de les resolucions no és incompatible amb el fet que es permeti a la Generalitat exercitar un recurs de reposició, tret que el senyor Lambán tingui alguna cosa en contra del dret a la tutela judicial en un Estat de Dret.”

tracking