SEGRE

ART LITIGI

El Museu de Lleida, rodejat perquè la Guàrdia Civil s'emporti l'art de Sixena

Màxima tensió ahir a la nit davant la imminent sortida de les obres en aplicació del 155

Ampli dispositiu dels Mossos a primera hora de la matinada passada al Museu.

Ampli dispositiu dels Mossos a primera hora de la matinada passada al Museu.LLEONARD DELSHAMS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

A la mitjanit va vèncer el termini per entregar l’art en litigi de Sixena a Aragó, després d’ordenar-ho el ministre de Cultura en aplicació del 155. El Museu de Lleida estava envoltat per un ampli dispositiu de Mossos, a l’espera que la Guàrdia Civil s’emporti avui les quaranta-quatre obres. Desenes de persones es van concentrar per protegir-les.

La indignació, la preocupació i l’alerta van anar en augment ahir a Lleida a mesura que passaven les hores i s’atansava la mitjanit, el moment a partir del qual vencia el termini per entregar a Aragó l’art en litigi de Sixena i la Guàrdia Civil podia intervenir per emportar-se’l en aplicació de l’article 155. L’aparició de tanques apilades davant del Museu Diocesà al matí va fer que augmentessin les alarmes sobre el trasllat imminent. Fonts de la Paeria van indicar que l’empresa proveïdora les havia portat allà a instàncies dels Mossos per a la preparació del desplegament policial. A la tarda, prop d’un centenar de persones es van concentrar davant del Museu per protestar per l’“espoli” d’aquestes peces. Els manifestants, amb pancartes en què es llegia “Mans enlaire, això és un atracament” i “Lladres”, responien a una crida anònima difosa a través de cadenes de missatgeria mòbil i xarxes socials que es va anticipar a la prevista a les 07.30 del matí. També aquesta convocatòria prèvia, denominada “Un cafè tu ja saps on”, es va avançar a les 06.00, davant el temor que la intervenció de la Guàrdia Civil no esperés al matí d’avui. La tensió també es va traslladar a les declaracions polítiques en plena campanya del 21-D.

D’aquesta forma, l’alcalde de Lleida, Àngel Ros, va afirmar en un míting del PSC al Teatre de l’Escorxador que, si bé defensa el 155 com a mitjà per “restablir l’ordre constitucional”, considera que “no ha de fer-se servir per dirimir disputes entre administracions”. Aquestes paraules s’emmarquen en el fet que la Generalitat havia recorregut la decisió del jutge, que va desestimar proves sobre la compra de l’art en litigi. El 155 ha fet inútil aquesta via de defensa. Ros va anar ahir a la nit al Museu, on va ser increpat per alguns concentrats. Els Mossos van allunyar els presents fins a la rambla d’Aragó.

Reñé va responsabilitzar ahir el ministre de l’“espoli planificat” i Ros va anar ahir a la nit al Museu

Per la seua part, el president de la Diputació, Joan Reñé, va apuntar que “el jutge substitut que deixa dilluns [avui] el jutjat d’Osca li ha fet la feina gratis al ministre”, amb referència al titular de Cultura, Íñigo Méndez de Vigo. “Tots dos són responsables de l’espoli planificat del Museu de Lleida.”

També es va pronunciar sobre aquesta qüestió des de Brussel·les la número u de la llista d’ERC per Lleida, Meritxell Serret, que va qualificar la situació d’“inacceptable” i va acusar els partits que donen suport al 155 (PP, PSC i Cs) de “permetre que un museu, que és un símbol de cultura, sigui ocupat de forma violenta”. Per la seua part, la número u de Catalunya en Comú per Lleida, Sara Vilà, va afirmar que Sixena “és el fracàs del PSC per aplaudir el 155 i pactar amb Ciutadans a Lleida ciutat”. Aquestes declaracions se sumen a les de diferents candidats i líders polítics al llarg de l’última setmana, en la qual el jutge d’Osca va ordenar la retirada de l’art amb l’“ús de la força” si era necessari (vegeu el desglossament).

Ampli dispositiu dels Mossos a primera hora de la matinada passada al Museu.

Ampli dispositiu dels Mossos a primera hora de la matinada passada al Museu.LLEONARD DELSHAMS

Ampli dispositiu dels Mossos a primera hora de la matinada passada al Museu.

Ampli dispositiu dels Mossos a primera hora de la matinada passada al Museu.LLEONARD DELSHAMS

tracking