SEGRE

Reaccions a la sortida de les obres del Museu de Lleida

Reaccions a la sortida de les obres del Museu de Lleida

Reaccions a la sortida de les obres del Museu de Lleida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Moltes són les reaccions a la sortida de les 44 obres del Museu de Lleida cap a Sixena. El president de la Generalitat cessat, Carles Puigdemont, ha dit avui a través del seu compte a Twitter que, "aprofitant un cop d'Estat", s'està realitzant un "espoli" al Museu de Lleida.

"Aprofitant un cop d'Estat per espoliar Catalunya amb absoluta impunitat. Aquest és el model de país que defensa Ciutadans, PSC i PP," ha assenyalat Carles Puigdemont a través de les xarxes socials.

Per la seva part, el president del Govern, Mariano Rajoy, ha advertit que la resolució judicial sobre la devolució de 44 obres d'art del Museu de Lleida al Monestir de Sixena (Osca) s'ha de complir perquè és el "normal" en un Estat democràtic, i "si algú creu que no i vol substituir el jutge que ho digui", ha postil·lat.

El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha manifestat a través del seu compte de Twitter que assistim "amb impotència, indignació i ràbia" a "l'espoli" de l'art del Museu de Lleida.

L'alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha arribat a dos quarts de vuit del matí. En veure'l, els manifestants l'han seguit i l'han increpat i Ros ha acabat marxant del lloc. En declaracions a Catalunya Ràdio, Ros ha afirmat: "Em penedeixo que s'estigui utilitzant indegudament el 155". L'alcalde ha remarcat que el 155 "no està pensat per entrar en plets entre administracions", sinó que té com a objectiu "restablir la legalitat constitucional i estatutària". També ha admès que pot tenir "repercussions" per als socialistes.

L'alcalde de Lleida ha presentat aquest dilluns al matí un recurs de reposició en què demana la suspensió cautelar de l’ordre del Ministeri de Cultura per vulneració de l’àmbit competencial en el cas del trasllat a Aragó de l’art de Sixena. El document reclama, en conseqüència, la suspensió de l’execució cautelar de la sentència ordenada pel Jutjat de Primera Instància i Instrucció número 1 d’Osca. El recurs assenyala que l’aplicació de l’article 155 de la Constitució no es pot emprar per influir en litigis oberts entre institucions territorials (veure document del recurs de reposició)

Davant del Museu també s'ha pogut veure Joan Tardà amb Bernat Solé i Marta Vilalta (ERC) i Josep Maria Forné (JxCat)

El candidat del PSC a la Generalitat, Miquel Iceta, ha qualificat d'"error" que es produeixi el trasllat de les obres d'art de Sixena sense una resolució judicial "definitiva", però en tot cas l'ha desvinculat de l'aplicació de l'article 155 de la Constitució a Catalunya.

Iceta ha recordat que encara estan "pendents de resolució" els quatre recursos presentats per la Generalitat, l'Ajuntament de Lleida, el consorci del museu i la Diputació de Lleida.

Més reaccions:

tracking