SEGRE

ESNOTICIA

Aragó: “Algunes peces estan molt deteriorades”

La consellera de Cultura diu que Catalunya ha quedat “en evidència” || Sixena demana les pintures murals al MNAC

Moment en què els tècnics entren les obres al monestir de Sixena.

Moment en què els tècnics entren les obres al monestir de Sixena.DGA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La consellera d’Educació, Cultura i Esport d’Aragó, Mayte Pérez, va denunciar ahir que falta una de les quaranta-quatre peces que s’havien de traslladar a Sixena i que algunes estan “molt deteriorades”, fins al punt que va admetre que, en algun cas concret, la peça serà “molt difícil de recuperar”. Segons la seua opinió, això “deixa en evidència la feina de Catalunya” després dels dubtes sobre la professionalitat, va dir, dels tècnics aragonesos.

Després de celebrar l’arribada de les peces al monestir de Vilanova de Sixena, Pérez va constatar que ahir va ser “un dia històric” per a Aragó i que “s’ha fet justícia”. Després de desvincular el trasllat amb l’aplicació del 155, va carregar contra l’actuació del ministeri de Cultura per haver interposat un recurs en nom de la Generalitat de Catalunya. La consellera va considerar una “provocació”, a més, que el ministre Méndez de Vigo digués que l’operació s’havia fet amb normalitat. En tot cas, Pérez va parlar “d’èxit col·lectiu” de tots els governs d’Aragó, independentment del color, i també de la societat civil i dels ciutadans.

Per la seua part, l’alcalde de Vilanova de Sixena, Ildefonso Salillas, va remarcar que s’ha pogut demostrar que el que va passar fa anys al monestir va ser “una injustícia”, i va opinar que l’arribada de les peces del Museu de Lleida serà un “bàlsam” que curarà una mica les ferides. Ara bé, també va recordar que “encara queda molt per recuperar” i va fer referència a les pintures murals que hi ha al MNAC.

El monestir rebrà avui la visita del president d’Aragó i s’iniciaran els informes per determinar l’estat de les peces.

Un centenar de veïns reben amb crits de joia les obres a Sixena

Prop d’un centenar de persones es van concentrar ahir a les portes del monestir de Sixena per rebre les obres del Museu de Lleida, que van arribar a destinació poc abans de les cinc de la tarda. Els assistents van viure “expectants” el moment i amb la sensació que s’havia “fet justícia”, després d’anys de litigi. Entre els assistents, hi havia diversos membres de la plataforma Sijena Sí, que també va reclamar la resta del patrimoni que hi ha a Lleida i que reclama el bisbat de Barbastre-Montsó. El camió amb les peces va ser rebut amb crits de joia per part dels congregats i les autoritats van aplaudir i van abraçar els tècnics que havien participat en el trasllat.

tracking