SEGRE

PATRIMONI LITIGI

Pepe Serra, director del MNAC: "Haurien de donar-nos les gràcies per l'art"

El MNAC adverteix que les obres “no existirien si no s’haguessin conservat” i Lambán diu que eren “al soterrani” del Museu || El Suprem arxiva la denúncia contra Vila i Puig per Sixena

Edils de PDeCAT, ERC, Crida i Comú de la Paeria, ahir davant del Museu de Lleida.

Edils de PDeCAT, ERC, Crida i Comú de la Paeria, ahir davant del Museu de Lleida.LLEONARD DELSHAMS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Pepe Serra, el director del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), no va viure en directe dilluns passat l’operació policial al Museu de Lleida per emportar-se les obres de Sixena, però ahir no va poder sinó esclatar després d’escoltar les crítiques des d’Aragó sobre l’estat de conservació de les peces. Serra va aconsellar al president aragonès, Javier Lambán, que “el primer que hauria de fer és donar les gràcies als qui han guardat i conservat les obres”, en al·lusió no només a les peces emigrades des de Lleida sinó també a les pintures murals de la sala capitular del monestir al MNAC, també reclamades des d’Aragó.

Serra, que va qualificar l’actuació de dilluns a Lleida com “un dia trist per a tots els museus i el patrimoni en general”, va afirmar amb enuig que “si el president d’Aragó pot parlar avui d’aquestes pintures és perquè nosaltres les vam retirar i les hem cuidat. Potser el Govern d’Aragó podria fer una reflexió una mica crítica sobre com ells han tractat els seus espais patrimonials, com els d’un monestir del 1200 que està pràcticament destrossat.”

Per la seua part, des de Saragossa, el president Javier Lambán va insistir ahir a atiar el foc afirmant de forma despectiva que el Museu de Lleida tenia la majoria de les peces “al soterrani” i “moltes” estaven en mal estat. Sobre que els presumptes danys podrien haver-se provocat en el trasllat o que “són d’origen”, el president aragonès va respondre sense pèls a la llengua que fa anys que “els responsables de la política catalana menteixen descaradament en aquest assumpte, tant en l’àmbit institucional com en l’àmbit tècnic”.

D’altra banda, la Sala Penal del Tribunal Suprem ha arxivat la denúncia de l’ajuntament de Vilanova de Sixena contra els consellers de Cultura Santi Vila i Lluís Puig pels suposats delictes d’apropiació indeguda i de desobediència en el cas de l’art. En una interlocutòria datada el 6 de novembre, però donada a conèixer ahir, el TS explica que, després de la dissolució del Govern amb l’article 155, Vila i Puig han perdut la seua condició d’aforats i els magistrats ja no són “competents per a la instrucció i enjudiciament de la causa”. Això sí, el Suprem deixa via lliure al demandant a interposar la seua denúncia al jutjat corresponent.

Demanen la dimissió de l’edil de Cultura per “inhibir-se”

Els grups de PDeCAT, ERC, Crida i Comú a la Paeria de Lleida van demanar ahir la dimissió de l’edil de Cultura, Montse Parra, a l’“inhibir-se en defensa de les obres del Museu”. Responsabilitzen també l’alcalde, Àngel Ros, però consideren que Parra no ha “donat la cara”. El republicà Carles Vega va dir que culpabilitzen també Parra com a responsable directa de l’àrea de Cultura. Francesc Gabarrell (Crida) va anar més enllà i va dir que la regidoria d’aquest àmbit “no existeix i sempre està en silenci”. Carlos González (Comú) va apuntar que la dimissió de l’edil seria “un acte de dignitat cap a les persones que estaven aquí defensant l’art”. Així mateix, Cristina Simó (PDeCAT) va instar a presentar una “denúncia per difamació” contra el Govern d’Aragó al dir que Lleida ha maltractat les obres.

tracking