SEGRE

El ministre de Cultura retirarà el recurs de la Generalitat contra el trasllat dels béns de Sixena

Méndez de Vigo diu que s’ha presentat "sense el seu consentiment i sense el seu coneixement"

L'operatiu ha començat de matinada i ha finalitzat a les 14.00 hores

Imatges del trasllat de les obres de Sixena del Museu de LleidaLleonard Delshams / Itmar Fabregat / Raúl Ramírez

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern estatal retirarà el recurs de reposició presentat per la Generalitat contra el trasllat dels béns de Sixena des de Catalunya a l’Aragó, que es va dur a terme el passat dia 11 en compliment d’una sentència l’Audiència Provincial d’Osca. El portaveu del Govern i ministre d’educació, Cultura i Esports ha explicat, després de la reunió del Consell de Ministres, que aquest recurs s’ha presentat "sense el seu consentiment i sense el seu coneixement" i que ha demanat que es retiri en entendre que "és una cosa passada perquè els béns ja han estat traslladats".

Méndez de Vigo ha fet aquest anunci després que el Govern d’Aragó l’acusés de ser "còmplice" de l’espoli que "fa temps que la Generalitat exerceix" i de "plegar-se" als interessos del PP en considerar que és el responsable de la conselleria de Cultura de la Generalitat en aplicació de l’article 155 de la Constitució.

En el recurs, la Generalitat reclama la nul·litat de la providència dictada pel jutge que autoritzava l’entrada al Museu de Lleida (on es trobaven les obres) "fins i tot amb la força pública", executada finalment entre la matinada i el matí de dilluns passat, i demana de remuntar les actuacions i la devolució de les peces traslladades. Argumenta que la mesura judicial acordada va ser "injusta i desproporcionada" ja que "res no justificava l’esmentada extraordinària actuació".

El Ministre de Cultura, en anunciar la retirada d’aquest recurs, ha precisat que si els serveis jurídics de la Generalitat estimen que és "necessari" recórrer en cassació ell autoritzarà que ho facin, perquè, segons ha dit, estan en el seu dret i, altrament, s’incorreria en "indefensió". "Al final serà el Tribunal Suprem el que decideixi", ha recalcat.

"El que hem conegut avui, i que a alguns li ha posat molt nerviosos, -ha indicat Méndez de Vigo- és que hi ha hagut un recurs de reposició dels serveis jurídics de la Generalitat per la providència del jutge que autoritzava l’ús de la força per al trasllat dels béns. Això és el que s’ha conegut, i jo també ho he conegut aquest matí". "És una controvèrsia entre dos comunitats autònomes molt estimades que podria haver-se i hauria d’haver-se resolt amistosament. S’ha resolt jurídicament i per tant s’ha complert la sentència", ha afegit.

tracking