SEGRE

PATRIMONI LITIGI

L'11-D del Museu de Lleida, en un llibre

Una publicació el 2018 sobre “un fet rellevant de la història per a Lleida, el país i tots els museus” || ICOM-Espanya critica l’actuació policial i lamenta la utilització política de Sixena

Quatre cadires buides amb llaços grocs - El color groc també va ser protagonista en l’acte Lleida amb el Museu, celebrat a l’Espai Orfeó. A primera fila es van deixar quatre cadires buides amb llaços grocs en record dels absents: Junqueras, ...

Quatre cadires buides amb llaços grocs - El color groc també va ser protagonista en l’acte Lleida amb el Museu, celebrat a l’Espai Orfeó. A primera fila es van deixar quatre cadires buides amb llaços grocs en record dels absents: Junqueras, ...@VELASC_ALBERTO

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El director del Museu de Lleida, Josep Giralt, va avançar ahir que la pinacoteca estudia publicar un llibre l’any que ve per reflectir i donar a conèixer les intenses deu hores viscudes dilluns passat en el trasllat de les obres de Sixena –documentades amb fotos i vídeo davant de notari– en el marc d’“una operació policial que no ha patit mai abans cap altre museu del món”. Giralt va ser el gran protagonista de l’acte celebrat a l’Espai Orfeó, organitzat per la plataforma d’entitats culturals de Lleida en suport al Museu. En una sala abarrotada, Giralt va estar acompanyat per Marcel Mauri (Òmnium Cultural) i l’historiador Agustí Alcoberro (Assemblea Nacional Catalana), en un acte presentat per Xus Llavero, presidenta del Centre d’Estudis Comarcals del Segrià, i amb tot l’equip tècnic del Museu assegut a primera fila, i objecte dels aplaudiments del públic.

Giralt va reconèixer que “mai he pensat que s’executaria aquesta sentència perquè confiava en els recursos”, però també amb optimisme va assegurar que “el Tribunal Suprem ens donarà la raó i les obres tornaran a Lleida”. Amb emoció també va recordar, impressionat, l’arribada de l’operatiu de la Guàrdia Civil poc després de les 3 de la matinada: «Una divisió d’assalt armada fins a les dents que només ens va dir: “Venim a ocupar el museu i a ubicar un agent a cada una de les portes.”»

La Junta de Museus de Catalunya manifesta el seu “profund desacord” amb el trasllat de l’art

Per la seua part, Mauri va criticar l’aplicació del 155, que “ha provocat aquesta situació d’indefensió del Museu, i que l’Estat utilitza com un xec en blanc, amb el suport d’alguns partits que després ho han lamentat”, en al·lusió a l’actuació del PSOE-PSC.

Alcoberro va recordar que “tota aquesta situació va nàixer el 23-F del 1981, quan el mateix dia que Tejero prenia el Congrés, la Conferència Episcopal aprovava la divisió eclesiàstica del bisbat de Lleida, que no s’ha fet en cap altre lloc d’Espanya i que no obeïa a raons demogràfiques o lingüístiques sinó a la creació d’un bisbat a Barbastre, ciutat en la qual va nàixer el fundador de l’Opus Dei”. Per aquest motiu, va advertir que “ara també reapareixerà” el litigi de Barbastre.

D’altra banda, el Museu de Lleida va continuar rebent ahir el suport no només dels visitants –algun va dipositar unes flors de paper de color groc sobre les peanyes buides de les obres de Sixena– sinó també de les institucions museístiques.

Entre les més rellevants, la delegació d’Espanya del Consell Internacional de Museus (ICOM), que agrupa professionals i pinacoteques espanyoles, va emetre un comunicat “desaprovant la forma en què s’ha produït l’entrega dels béns (...) lamentant la trista imatge oferta (...) i així mateix la utilització mediàtica i política d’aquest assumpte fins a l’extrem de ser convertit en bandera partidista relegant els requeriments patrimonials i museístics a un pla secundari”.

ICOM també va reiterar que “qualsevol moviment o trasllat d’obres d’art fràgils per naturalesa o condició les posa en risc”. Per la seua part, la Junta de Museus de Catalunya va mostrar en una nota el seu “profund desacord” amb el trasllat, malgrat “una legislació vigent sobre patrimoni cultural de Catalunya que ha de ser respectada” i que protegia l’art del Museu.

D’altra banda, l’Arxiu Històric de Lleida va fer una crida a la gent perquè aporti fotos del que va passar dilluns per “preservar la memòria”.

reclamaran al jutge inspeccions temporals de la sala amb l'art

El director del Museu de Lleida, Josep Giralt, va anunciar ahir que “reclamarem al jutjat d’Osca poder dur a terme inspeccions temporals de la sala on s’ha dipositat l’art al monestir de Sixena perquè les obres encara continuen sent de la nostra propietat de forma provisional” fins que estigui esgotat del tot el recorregut dels recursos judicials.

De fet, la falta de condicions museístiques d’aquest espai sempre ha sigut una de les crítiques més importants llançades des de Catalunya. Ahir mateix, l’historiador de l’art i conservador del Museu de Lleida Alberto Velasco va publicar a les xarxes la foto de la dreta, lamentant la situació d’aquesta caixa sepulcral del segle XV davant una columna de climatització.

D’altra banda, el president aragonès Javier Lambán va comparèixer a les Corts d’Aragó i va anunciar que el monestir serà visitable al febrer. Va criticar el ministre de Cultura, Íñigo Méndez de Vigo, que “hauria pogut executat la sentència de manera voluntària”, però que, en comptes d’això, “va plantejar un recurs per postergar la devolució”. També va afegir que el PSC en aquest assumpte ha adoptat decisions amb què està “profundament en desacord”.

La UdL, contra l’operatiu policial i la “vulneració” de la llei de Patrimoni La facultat de Lletres de la Universitat de Lleida va fer públic ahir un comunicat denunciant la “vulneració” de la legislació catalana de Patrimoni Cultural que va suposar el trasllat dilluns passat de l’art de Sixena i expressant “el nostre rebuig a com es va aplicar l’execució provisional de la sentència, amb un desplegament de forces armades a l’interior del museu com mai abans s’havia vist en temps de pau”. En la nota, també es manifesta “lamentablement la nostra perplexitat per la innecessària i desproporcionada càrrega per part dels Mossos d’Esquadra contra els escassos grups de manifestants, fet que va causar ferides, entre altres col·lectius, a professorat, estudiants i personal administratiu de la facultat de Lletres”.

Quatre cadires buides amb llaços grocs - El color groc també va ser protagonista en l’acte Lleida amb el Museu, celebrat a l’Espai Orfeó. A primera fila es van deixar quatre cadires buides amb llaços grocs en record dels absents: Junqueras, ...

Quatre cadires buides amb llaços grocs - El color groc també va ser protagonista en l’acte Lleida amb el Museu, celebrat a l’Espai Orfeó. A primera fila es van deixar quatre cadires buides amb llaços grocs en record dels absents: Junqueras, ...@VELASC_ALBERTO

tracking