SEGRE

ART COMERÇ

Venen la taula de Garcia de Benavarri per 45.000 euros

A un col·leccionista privat, a la subhasta celebrada a Barcelona || Una obra del segle XV originària d’un convent de Cervera

La taula de sant Antoni Abat venuda dijous a Barcelona.

La taula de sant Antoni Abat venuda dijous a Barcelona.LA SUITE SUBASTAS

Creat:

Actualitzat:

En plena setmana històrica amb l’entrada policial dilluns al Museu de Lleida per endur-se les obres de Sixena, una altra peça artística d’origen lleidatà va volar a una col·lecció particular. La gran subhasta d’art medieval celebrada dijous a la firma La Suite de Barcelona –de la qual ja va informar SEGRE a començaments de mes– es va saldar amb la venda de la taula del segle XV de sant Antoni Abat, del mestre Pere Garcia de Benavarri i originària de Cervera. Cap administració pública es va interessar per acudir a la licitació, que va culminar amb l’adquisició per part d’un privat d’aquesta taula gòtica pel preu fixat de sortida, 45.000 euros, segons va informar un portaveu de la casa de subhastes. Com és habitual, no es dóna a conèixer la identitat del comprador, encara que sí que van assenyalar que “l’obra es quedarà en territori espanyol”.

En la descripció artística i històrica d’aquest sant Antoni Abat, la mateixa casa de subhastes citava l’historiador de l’art i conservador del Museu de Lleida Alberto Velasco, que atribueix l’autoria de la taula a Garcia de Benavarri i revela la seua procedència original: el retaule de la Mare de Déu i sant Vicenç Ferrer del monestir de Sant Domènec de Cervera. Velasco va explicar a SEGRE que “estilísticament, per les seues dimensions i detalls com els daurats del fons, aquesta obra coincideix amb les taules que actualment es conserven d’aquest retaule: dos al MNAC de Barcelona i una altra al Museu de les Arts Decoratives de París”. El retaule, un encàrrec de l’ajuntament de Cervera a Garcia de Benavarri després de la canonització de sant Vicenç Ferrer el 1455, es va disgregar a finals del segle XIX.

tracking