SEGRE

PATRIMONI LITIGI

Dos mil visites al Museu de Lleida en quinze dies

L’exconseller Puig diu que “si l’alcalde de Lleida lamenta el ‘cas Sixena’ pel 155, que dimiteixi” || Ros veu “lamentable i indigne” que Puigdemont el “criminalitzi” per l’art i la Guàrdia Civil

La revista cultural ‘Shikar’ i el patrimoni - L’Arxiu Històric de Lleida va acollir ahir la presentació del número 4 de la revista cultural Shikar, que impulsa el Centre d’Estudis Comarcals del Segrià. L’acte va incloure el debat El p ...

La revista cultural ‘Shikar’ i el patrimoni - L’Arxiu Històric de Lleida va acollir ahir la presentació del número 4 de la revista cultural Shikar, que impulsa el Centre d’Estudis Comarcals del Segrià. L’acte va incloure el debat El p ...ÓSCAR MIRÓN

Creat:

Actualitzat:

El Museu de Lleida ha registrat gairebé dos mil visites durant les dos últimes setmanes, en què la pinacoteca ha viscut un episodi històric, amb l’entrada de la Guàrdia Civil a l’edifici el passat dia 11 per emportar-se les obres d’art de Sixena en litigi. La setmana prèvia, del 4 al 10 de novembre, durant la qual el jutge d’Osca va autoritzar la policia judicial a entrar al museu fins i tot amb l’ús de la força, la pinacoteca lleidatana va rebre uns 1.100 visitants, bona part amb la idea de veure de prop les peces d’art de Sixena que s’exhibien en l’exposició permanent i, de fet, acomiadar-se’n davant la imminent acció judicial i policial.

La setmana passada, des que el Museu va tornar a obrir al públic dimarts, ja amb les peanyes on es mostraven les obres buides –així seguiran durant aquestes dates nadalenques–, i fins a aquest diumenge passat amb jornades de portes obertes, més de 820 persones van aprofitar per donar suport a la pinacoteca visitant l’exposició.

D’altra banda, l’alcalde de Lleida, Àngel Ros, va criticar les declaracions que Carles Puigdemont va abocar a l’entrevista d’ahir de SEGRE, en les quals afirmava que “si la Guàrdia Civil va entrar al Museu, va ser perquè tenia la complicitat del partit de l’alcalde de Lleida, que ara sembla que s’amagui, com si això no anés amb ell”. Ros va qualificar de “lamentable i indigne trencar així el respecte institucional, que no pot fer-se ni en campanya, que un expresident criminalitzi l’alcalde d’una ciutat del país, a més per unes obres d’art que són propietat de la Generalitat, que és la primera que les ha de defensar, però des de Brussel·les costa fer-ho”. Ros va afegir que “em sap greu, perquè ell va ser alcalde, a Girona, i ens teníem estima i una excel·lent relació”.

Per la seua part, el conseller de Cultura cessat, Lluís Puig, va declarar ahir en una entrevista des de Brussel·les a l’emissora UA1 Ràdio que Ros hauria de dimitir pel cas Sixena. Puig va considerar que “si és cert que l’alcalde es lamenta i que no s’hauria imaginat mai que el 155 serviria per a això, ha de dimitir”. Ros va contestar ahir mateix a l’exconseller: “És molt trist. La campanya des de Brussel·les es viu diferent, molt lluny de la realitat, però el primer a qui correspon assumir responsabilitats és al propietari de les obres, que és la Generalitat.”

Postius pregunta al ministre per la retirada del recurs per l’art El diputat del PDeCAT al Congrés per Lleida, Toni Postius, preguntarà al ministre de Cultura, Íñigo Méndez de Vigo, sobre la decisió de fer retirar el recurs presentat per la Generalitat contra el trasllat de les obres d’art a Sixena. Méndez de Vigo va anunciar divendres que el recurs s’havia presentat sense el seu consentiment (com a titular de la conselleria per la intervenció del Govern a través de l’article 155) i que per aquest motiu n’ordenaria la retirada. Postius va considerar en aquest sentit que “com a conseller ha actuat en contra dels interessos de la Generalitat i com a ministre tampoc ha mantingut la imparcialitat que seria d’esperar en un conflicte entre dos territoris”. El diputat lleidatà va recordar que “la seua decisió afavoreix els interessos d’un orde religiós –el de Malta, propietari històric del monestir– amb el qual està vinculat el seu germà”.

tracking