SEGRE

POLÍTICA CULTURAL CONVENI

La Paeria rehabilitarà Sant Ruf

Els propietaris de l’edifici medieval el cedeixen a la ciutat per 15 anys renovables || Senyalització, accessos, enjardinament i il·luminació, primeres actuacions

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els propietaris actuals del temple medieval de Sant Ruf de Lleida van firmar ahir un conveni a la Paeria per cedir a la ciutat l’ús d’aquest edifici en ruïnes durant quinze anys, renovable per períodes de cinc. Com va destacar l’alcalde, Àngel Ros, l’objectiu serà rehabilitar les restes d’aquest monestir del segle XII, en mans privades des de l’època de la desamortització eclesiàstica, que “és una de les assignatures pendents del patrimoni històric de Lleida”.

El tinent d’alcalde Fèlix Larrosa va especificar que, primer, “senyalitzarem l’espai i arreglarem accessos, enjardinament i il·luminació”, amb una primera inversió durant el 2018 per fer visitable l’espai. L’arquitecte municipal elaborarà un projecte per a la consolidació de l’edifici, que es troba en un estat molt precari. Ros va afegir que “al gener firmarem un conveni amb la Universitat de Lleida per a la investigació històrica d’aquest monument”, la declaració del qual com a Bé Cultural d’Interès Nacional està pendent d’aprovar-se per part de la Generalitat. La família Biendicho, propietària actual, va destacar que “aquesta cessió serà profitosa per a la ciutat”.

De temple del segle XII i molí el XV a torre pagesa el XX El monestir de Sant Ruf, a la partida de la Plana, a prop de Llívia, es remunta a la segona meitat del segle XII, atribuït al mestre Pere de Coma, el mateix de la Seu Vella. Tanmateix, l’edifici romànic no es va arribar a acabar mai i, arreglat per a usos religiosos, es va convertir en el segle XV en molí i torre de guaita fins al XVIII. Amb la desamortització del segle XIX, va passar a mans privades. Els propietaris actuals, la família Biendicho, el van comprar l’any 1999 i recorden que havia estat torre pagesa, amb corral i estable, fins als anys vuitanta, quan va quedar buit.

Firma del conveni a la Paeria amb els propietaris de Sant Ruf.

Firma del conveni a la Paeria amb els propietaris de Sant Ruf.HERMÍNIA SIRVENT

tracking