SEGRE

ALBERTO VELASCO CONSERVADOR DEL MUSEU DE LLEIDA

Alberto Velasco: "Les condicions de les obres a Sixena no són les idònies"

Javier Lambán fa el tradicional discurs de Cap d’Any des del monestir de Sixena

El conservador del Museu de Lleida Alberto Velasco, amenaçat per una demanda de Sixena.

El conservador del Museu de Lleida Alberto Velasco, amenaçat per una demanda de Sixena.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’historiador d’art i conservador del Museu de Lleida Alberto Velasco va posar ahir en dubte el manteniment de les més de quaranta obres traslladades des de Ponent al monestir de Sixena i va assegurar que “hi ha detalls que ens fan intuir que les condicions del monestir no són les més idònies per a aquestes peces”. Durant una entrevista a Catalunya Ràdio, l’expert en art es va mostrar preocupat per l’estat de les obres, sobretot perquè “el Tribunal Suprem podria acabar resolent a favor el nostre i les obres podrien tornar al Museu de Lleida”. I és que segons Velasco, la sala on s’exposen les obres “té uns problemes d’humitat i salinitat molt greus que no es poden resoldre perquè el monestir està construït sobre llacuna”.

“El dia que el president d’Aragó va anar a veure les obres a Sixena havien col·locat una de les peces sepulcrals davant d’una columna de climatització i havien barrejat pergamins amb teixits i metalls”, va censurar Velasco, mentre que subratllava que aquests procediments “incompleixen tots els estàndards internacionals de conservació preventiva”.

Respecte al buit que ha deixat aquesta col·lecció a la pinacoteca lleidatana, Velasco va dir que “són uns buits plens de significat” i serveixen per il·lustrar el que considera l’episodi més insòlit del Museu Diocesà de Lleida, encara que es tracta d’una fase “puntual” i en un futur exposaran noves obres. “El Museu Diocesà de Lleida és un gran museu amb una gran col·lecció, i no tindrem cap problema per cobrir els espais buits”, va concloure Velasco.

Per la seua part, l’ajuntament de Vilanova de Sixena va presentar dimecres passat un escrit al jutge d’Osca amb el qual tornava a demanar que la Guàrdia Civil entri a la pinacoteca lleidatana per emportar-se l’última de les 44 peces de la col·lecció, una pintura de La Immaculada que en el moment del trasllat estava extraviada. Velasco també va censurar aquesta actitud i va assegurar que “des que es va recuperar l’obra sempre hem tingut bona predisposició per entregar-la”.

Així mateix, el president d’Aragó, Javier Lambán, va gravar ahir el seu tradicional discurs de Cap d’Any al monestir de Sixena, un escenari que en aquesta ocasió adquireix un significat molt més simbòlic.

tracking