SEGRE

POLÍTICA CULTURAL EQUIPAMENTS

Museu d'Art Jaume Morera, any 100 + 1

La pinacoteca lleidatana va celebrar el 2017 el centenari amb la mirada posada en la futura seu, a l’edifici de l’Audiència || Les obres, en procés de licitació, podrien arrancar aquesta primavera

L’exposició fotogràfica d’Agustí Centelles, encara oberta al públic, gran atractiu del museu el 2017.

L’exposició fotogràfica d’Agustí Centelles, encara oberta al públic, gran atractiu del museu el 2017.MAGDALENA ALTISENT

Creat:

Actualitzat:

Amb l’arribada de l’any nou, el compte enrere per a la seu definitiva del Museu d’Art Jaume Morera de Lleida s’ha accelerat i ja s’entreveu per a aquesta pròxima primavera el començament de les obres de rehabilitació de l’edifici de l’antiga Audiència Provincial, a la rambla Ferran. Així ho augura el director de la pinacoteca, Jesús Navarro, al finalitzar el 2017, un any especial per al museu ja que el mes de maig va complir cent anys d’història. “La celebració del centenari tenia marcats dos objectius prioritaris: una àmplia programació per commemorar aquesta efemèride i el projecte per a la nova seu museística, amb la confirmació de les principals fonts de finançament”, va explicar Navarro a SEGRE.

El primer punt es va complir, entre altres activitats, amb l’exposició Connexions, entre els mesos de març i setembre, articulada sobre el diàleg entre obres del fons del museu amb altres de tot el país; la publicació al maig del llibre El Museu d’Art Jaume Morera. 100 esdeveniments que han marcat una història centenària, del mateix Navarro i la historiadora Esther Solé; o mostres expositives sobre els discursos de futur del museu, com la que pot visitar-se des de l’octubre i fins a finals d’aquest mes de gener dedicada a les fotos d’Agustí Centelles sobre el bombardeig de Lleida del 1937, i que està batent rècords de públic.

“Tota aquesta programació del centenari ha estat com una representació d’allò que vol ser el Museu d’Art de Lleida, de la seua connexió amb la gent –com la que s’està produint ara a l’exposició de Centelles– i dels fonaments que estem posant de cara a la construcció de la nova seu”, va afirmar Navarro.

Pel que fa al segon objectiu del 2017, el director del museu ja va vaticinar a començaments de l’any passat que “el millor regal per al centenari serà l’inici de les obres de rehabilitació de l’Audiència”. Amb el concurs de licitació en marxa –s’hi van presentar set ofertes–, el regal arribarà amb només uns mesos de retard però segurament aquesta primavera podrien començar les obres, que tenen un termini d’execució d’uns vint-i-cinc mesos.

El pressupost, de 4,7 milions d’euros, compta amb una subvenció de dos milions procedents de fons europeus, una aportació municipal ja aprovada d’1,7 milions, una altra de la Generalitat d’un milió repartit en tres anys i ajuts compromesos també des de la Diputació i el ministeri de Cultura a través de l’1% Cultural.

Aquesta tasca ingent de portes endins tindrà el seu reflex en la programació d’exposicions al llarg d’aquests dos anys encara a la seu del Casino Principal. Per exemple, per a aquest pròxim mes de febrer o bé al març, s’ultima una nova mostra sobre el fons del Museu Morera que anirà reflectint l’evolució dels treballs de preparació dels nous discursos de la col·lecció d’art, com si es tractés d’un aparador de la tasca interna de cara com serà el futur museu.

Dos anys per “repensar” el futur museu a l’Audiència

El director del Morera, Jesús Navarro, es planteja els dos pròxims anys, aquest 2018 que ara arranca i el 2019, com “un període de replantejament i reflexió sobre el futur museu, de repensar com serà de cara al futur a la nova seu: des dels diferents serveis que podran oferir-se al públic fins al replantejament dels discursos de la col·lecció d’art en virtut dels nous espais expositius”.

tracking