SEGRE

ART CONFLICTE

La Generalitat presentarà avui recursos al Tribunal Suprem pels béns de Sixena

El Museu de Lleida i el MNAC també recorren per recuperar les obres ja entregades a Aragó

Imatge del passat 11 de desembre, en el moment en què la Guàrdia Civil retirava les obres de Sixena del Museu de Lleida.

Imatge del passat 11 de desembre, en el moment en què la Guàrdia Civil retirava les obres de Sixena del Museu de Lleida.ITMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Nou capítol en la polèmica per l’art de Sixena. A punt d’expirar el termini per presentar al·legacions davant de la Justícia, la Generalitat, el Consorci del Museu de Lleida i el Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) formalitzaran avui recursos davant del Tribunal Suprem perquè tornin a Lleida les obres que actualment estan exposades al monestir de Vilanova de Sixena. Després de rebre el permís del ministeri de Cultura i Esport, la Generalitat presentarà avui davant del Suprem dos recursos, un de cassació i un altre d’extraordinari per infracció processal, segons van confirmar ahir fonts ministerials. El ministre de Cultura, Íñigo Méndez de Vigo, com a màxim resposansable de la conselleria de Cultura després de l’aplicació de l’article 155, ha autoritzat la presentació d’aquests recursos “en respecte a les garanties i drets processals que estableix” el sistema jurídic espanyol. Així mateix, ha autoritzat aquests recursos amb l’objectiu d’evitar que la Generalitat pugui recórrer davant del Tribunal Constitucional al·legant “indefensió”.

El ministre ja va avançar el 15 de desembre passat la seua disposició a autoritzar un recurs de cassació després que la Guàrdia Civil s’emportés quaranta-quatre peces originàries de Sixena que eren al Museu de Lleida. “Aquesta és una controvèrsia entre dos comunitats autònomes molt estimades que podia haver-se resolt amistosament. S’ha resolt jurídicament, s’ha complert la sentència, però si els serveis jurídics de la Generalitat estimen que és necessari recórrer en cassació, jo autoritzaré que recorrin en cassació i al final serà el Suprem el que decideixi”, va assenyalar llavors el ministre. Aquests recursos arriben després del que va presentar la Generalitat el 7 de desembre passat davant de la providència del magistrat del Jutjat 1 d’Osca que va fixar el termini màxim perquè el Museu de Lleida entregués al monestir de Sixena quaranta-quatre peces d’art. Posteriorment, la Generalitat va presentar un altre recurs “respecte a la decisió del jutge de la possible utilització de la força”, una interposició suspesa que, en paraules de Méndez de Vigo, es va realitzar sense el seu “consentiment” i que no tenia sentit, ja que el trasllat ja s’havia realitzat. Una reclamació davant del TS a la qual se sumen el museu lleidatà i el MNAC per a la tornada a Catalunya de les noranta-cinc peces adquirides per la Generalitat i ja entregades a Sixena.

Javier Lambán critica el ministre i l’acusa d’anar contra Aragó El president del Govern aragonès, Javier Lambán, va qualificar ahir de “descoratjador” que el Govern central “s’hagi posicionat sempre amb la Generalitat i en contra d’Aragó” en el litigi pels béns de Sixena. Al conèixer que la Generalitat presentarà avui dos recursos davant del Suprem després de rebre el permís del ministre de Cultura, Lambán va acusar el Govern espanyol d’actuar com el “Govern d’una part d’Espanya contra una altra part d’Espanya” i que no hagi estat neutral. Per la seua banda, l’advocat de Sixena, Jorge Español, va dir que la decisió del ministeri és de “contingut discrecional o polític” i dubta que el Govern pugui al·legar indefensió malgrat que l’Executiu no autoritzés els recursos.

tracking