SEGRE

Història i futur de la cobla

Bellpuig entrega aquest any la beca a Mar Vilar, instrumentista de flabiol de 20 anys

El tradicional concert de Reis de Bellpuig.

Història i futur de la coblaSegre Tàrrega

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Unes 200 persones van assistir ahir al tradicional concert de Reis de Bellpuig, que va servir per clausurar un any musical dedicat a homenatjar la figura del compositor Josep Maria Bernat coincidint amb el 25 aniversari de la seua mort. El concert va anar a càrrec per primera vegada de dos formacions musicals. Així, la Bellpuig Cobla va estar acompanyada de la Cobla Mediterrània, totes dos dirigides en el seu moment per Bernat. En la primera part del concert en van oferir cada una tres sardanes i, en la segona, van tocar conjuntament quatre obres simfòniques i sardanes. Val a destacar que de les 11 peces que es van escoltar en el concert, 7 van ser compostes per Bernat. En el transcurs del concert es va entregar les becques per a joves instrumentistes de cobla que porten precisament el nom de Josep Maria Bernat i que estan dotades en 2.500 euros.

En la 23a edició, amb tres finalistes, la van adjudicar a Mar Vilar, de 20 anys i instrumentista de flabiol, que va interpretar al costat de la Bellpuig Cobla la peça La Calàndria refila de Felip Cervera. La guardonada, natural de Palafolls i estudiant de sisè curs de grau professional de música, va destacar que el flabiol, l’instrument més agut de la cobla, “dóna riquesa” als temes. També va reivindicar continuar apostant pel tamborí per evitar que es perdi. Finalment va agrair aquesta beca, “l’única de música de cobla que existeix a Catalunya”, va apuntar.

Per la seua part, l’alcalde, Salvador Bonjoch, va anunciar que des d’aquest 2018 patrocina íntegrament la beca l’empresa Llavors Fitó, a la qual va agrair l’aposta per la cultura de la localitat. Segons Bonjoch, també han arribat a acords per finançar altres activitats al Teatre Armengol. La beca, convocada per l’entitat Músics per la Cobla i el consistori, pretén promoure l’estudi dels instruments que conformen la cobla, conjunt musical característic de Catalunya.

Gran riquesa musical

En el seu discurs, Bonjoch va posar de relleu la riquesa musical de Bellpuig. Així, va recordar que la localitat compta actualment amb dos cobles: la Bellpuig Cobla (coneguda anteriorment amb el nom de Cobla Juvenil) i la Cobla Lo Castell. També una banda formada per 44 músics, l’Orfeó Juventut, que l’any que ve celebrarà el centenari, i una escola de música amb més de 160 alumnes.

tracking