SEGRE

'Tres anuncis als afores' s'obre pas als Globus d'Or

"La forma de l’aigua" es va emportar el premi al millor director per al mexicà Guillermo del Toro.

Martin McDonagh, Sam Rockwell, Frances McDormand, Graham Broadbent i Peter Czernin

'Tres anuncis als afores' s'obre pas als Globus d'OrEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

"Tres anuncis als afores" va ser la gran protagonista de la 75 edició dels Globus d’Or amb quatre premis, arrabassant la brillantor a "La forma de l’aigua", que, tanmateix, es va emportar el premi al millor director per al mexicà Guillermo del Toro. "Tres anuncis als afores", una comèdia negra sobre els intents d’una mare que es faci justícia a la seua filla assassinada, es va alçar amb la victòria en les categories de millor pel·lícula de drama, millor actriu (Frances McDormand), millor actor de repartiment (Sam Rockwell) i millor guió (Martin McDonagh).

McDormand, una variant femenina de John Wayne al film, es va afegir al sentiment reivindicatiu de la vetllada i va aparèixer sobre l’escenari amb diverses demandes: "Les dones en aquesta sala no som aquí pel dinar. Som aquí pel treball". Rockwell, emocionat, va recordar el seu perfil d’artista independent. "He estat a moltes pel·lícules 'indie'. És bonic ser en una pel·lícula que la gent veu", va assenyalar. "La forma de l’aigua", que partia com a favorita amb set candidatures, es va conformar amb els guardons al millor director i a la millor banda sonora (Alexandre Desplat).

La cinta narra la història d’amor entre una dona muda i una criatura marina als Estats Units l’any 1962 amb l’estètica de conte fantàstic tan reconeixible del seu autor.

Del Toro es va imposar en el camp de director (una categoria presentada per Natalie Portman com una competició "únicament entre homes") a Steven Spielberg ("Els arxius del Pentàgon"), Ridley Scott ("tots els diners del món"), Christopher Nolan ("Dunkerque") i Martin McDonagh ("Tres anuncis als afores"). El de Guadalajara és el tercer cineasta llatí que aconsegueix aquesta distinció després dels seus compatriotes Alfonso Cuarón ("Gravity") i Alejandro González Iñárritu ("El renascut").

"Des de la meua infantesa he estat fidel als monstres", va dir del Toro en agrair el premi des de l’escenari de l’hotel Beverly Hilton, de Los Angeles (Califòrnia). "M’han salvat i m’han absolt perquè són els sants patrons de les nostres felices imperfeccions", va agregar el mexicà, que va aconseguir detenir la cortineta musical que convida els guanyadors a acabar el seu discurs. "Això m’ha pres 25 anys, així que doneu-me un minut", va postil·lar.

Per la seua part, el britànic Gary Oldman va complir els pronòstics i va obtenir el premi al millor actor de drama per "El instant més fosc", una interpretació per a la qual no va dubtar a portar-se el personatge a casa, segons va confessar. "La meua esposa sol dir que s’ajeia amb Winston Churchill i es despertava amb Gary Oldman, suposo que és millor així que al revés", va comentar l’actor entre rialles.

Mentre que James Franco va ser nomenat millor actor de comèdia per "The Disaster Artist" i va convidar a l’escenari Tommy Wiseau, el cineasta de culte que interpreta al film, encara que no li va permetre parlar durant el seu discurs. Wiseau va dirigir en la vida real "The Room", la denominada "Ciutadana Kane" de les males pel·lícules.

Saoirse Ronan va triomfar com a millor actriu de comèdia per "Lady Bird", treball dirigit per Greta Gerwig que es va emportar el reconeixement de millor comèdia o musical.

A més, Allison Janney va aconseguir el guardó a la millor actriu de repartiment per "Jo, Tonya".

El premi a la millor cançó va ser per a "This Is Me", de "El gran showman", escrita per Benj Pasek i Justin Paul, el tàndem que ja va deixar la seua empremta l’any passat amb "La La Land", mentre que el títol de millor pel·lícula d’animació va ser per a "Coco", la cinta de Pixar sobre el tradicional Día dels Morts mexicà. El director del film, Lee Unkrich, va donar les gràcies en espanyol a Mèxic i la seua cultura del Dia dels Morts.

"Coco' no hauria existit sense la meravellosa gent de Mèxic i sense la seua bonica tradició", va afirmar.

Finalment, la cinta alemanya "A l’ombra", de Fatih Akin, es va alçar amb el premi a la millor pel·lícula estrangera, categoria en la qual competia la xilena "Una dona fantàstica", de Sebastián Lelio.

tracking