SEGRE

EQUIPAMENTS CULTURALS BALANÇNOVEL·LANO-FICCIÓPOESIAJUVENIL

Ponent, 'líder' a les biblioteques

‘Allò que va passar a Cardós’, de Ramon Solsona, la novel·la més prestada el 2017 a les comarques lleidatanes || Joan Margarit, Marçal, Pàmias i Màrius Torres, els més sol·licitats en poesia

La primera ‘Hora del Conte’ del 2018 va tornar a omplir ahir el claustre infantil de la Biblioteca Pública de Lleida dels usuaris més joves.

La primera ‘Hora del Conte’ del 2018 va tornar a omplir ahir el claustre infantil de la Biblioteca Pública de Lleida dels usuaris més joves.LLEONARD DELSHAMS

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Per quart any consecutiu, Ponent va ser protagonista el 2017 en el rànquing dels llibres més prestats a les biblioteques públiques de les comarques lleidatanes. Si el 2014 i el 2015 el més sol·licitat va ser el gran èxit novel·lístic de Pep Coll Dos taüts blancs i dos de negres, i el 2016 el llibre del periodista lleidatà Carles Porta Li deien pare, sobre el cas Castelldans de pederàstia, l’any passat va ser un autor barceloní, Ramon Solsona, però amb una novel·la pirinenca, Allò que va passar a Cardós. Aquesta narració, que arranca amb un crim a la Vall de Cardós, al Pallars Sobirà, el 1965, es converteix en una fresca històrica sobre les obres hidroelèctriques en aquesta àrea del Pirineu lleidatana i l’onada d’immigrants que va canviar la societat rural de l’època. Aquesta novel·la va superar els grans best-sellers en castellà de Dolores Redondo, Fernando Aramburu, Carles Ruiz Zafón i Luz Gabás, així com a l’èxit internacional La noia del tren, de Paula Hawkins.

S’ha de destacar que Lleida també va copar el 2017 l’apartat de poesia. La meitat del top 10 de més prestats van ser d’autors de Ponent. El primer, Joan Margarit, amb el poemari que va publicar el 2015 Des d’on tornar a estimar. Entre els deu primers de la llista també figuren dos obres de Maria-Mercè Marçal, Contraban de llum i El meu amor sense casa, així com el cinquè volum de l’obra poètica de Jordi Pàmias, Terra, mite, àngel. A més, en segona posició figura l’Antologia de poesia catalana, del crític literari i editor lleidatà Isidor Cònsul, mort el 2009, i Llorenç Soldevila.

D’altra banda, en l’apartat de novel·la juvenil, l’escriptora novaiorquesa R.J. Palacio domina aquest rànquing des del 2013 amb el seu èxit Wonder. I entre els lectors més joves, la sèrie El diari del Gregg, de Jeff Kinney, va col·locar ni més ni menys que vuit dels seus episodis entre els deu llibres infantils més prestats.

ELS MÉS PRESTATS EL 2017

NOVEL·LA

  1. Allò que va passar a Cardós. Ramon Solsona.
  2. Todo esto te daré. Dolores Redondo.
  3. Patria. Fernando Aramburu.
  4. El laberinto de los espíritus. Carlos Ruiz Zafón.
  5. La senyora Stendhal. Rafel Nadal.

NO-FICCIÓ

  1. La màgia de l’ordre. Marie Kondo.
  2. La magia del orden. Marie Kondo.
  3. Sàpiens. Yuval Noah Harari.
  4. Superfoods. Carla Zaplana.
  5. La felicitat després de l’ordre. Marie Kondo.

POESIA

  1. Des d’on tornar a estimar. Joan Margarit.
  2. Antologia poesia catalana. I. Cònsul, L. Soldevila.
  3. Contraban de llum. Maria-Mercè Marçal.
  4. Segunda antología poesía española. Félix López.
  5. Casi sin querer. Defreds.

Contes de fades de Martí Gironell, aquest dimecres a Lleida El periodista i escriptor Martí Gironell (El Pont dels Jueus, La venjança del bandoler, Strappo) atansarà avui a la Biblioteca Pública de Lleida (19.00 hores) els seus singulars contes de fades en el projecte itinerant titulat Once upon a time... històries de Vila Conte, un llibre –acompanyat d’una exposició de pintures de Narcís Gironell– en el qual imagina què ocorre amb els personatges dels contes clàssics després de l’última pàgina. Precisament, a la Biblioteca va arrancar aquesta setmana la nova temporada de L’hora del conte i dels grups de lectura.

tracking