SEGRE

LITERATURA NOVEL·LA

Francesc Puigpelat, premi al Festival Tiana Negra

Guardó per a l’escriptor de Balaguer per l’obra ‘Magret i els anarquistes’ || Una història ambientada a la Catalunya del 36

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Francesc Puigpelat (Balaguer, 1959) va guanyar ahir amb l’obra Magret i els anarquistes el premi Memorial Agustí Vehí, dotat amb 2.000 euros, en el marc del Festival Tiana Negra (Maresme). El jurat va assenyalar que aquesta novel·la, en la qual l’autor lleidatà transporta la figura del comissari Maigret a la Barcelona del 36, demostra que “el gènere negre i la qualitat literària van de la mà”.

El premi es va anunciar en la presentació del sisè Festival Tiana Negra, que se celebrarà el 19 i 20 de gener. L’obra es publicarà a finals d’estiu i es presentarà a la Setmana del Llibre a Català.Magret i els anarquistes parteix de l’arribada del famós comissari a Catalunya el desembre del 36 rere el gàngster més buscat d’Europa, del qual no es coneix la identitat. A Magret l’acompanya Llibert Tarrés, un anarquista que també busca el fugitiu. L’investigador acabarà per descobrir que la relació entre Tarrés i el gàngster va més enllà del que creia. Puigpelat va dir que és la novel·la “més estranya que he escrit mai” i va descartar que tingui rerefons polític, encara que va subratllar que a Magret “el sorprèn” la Barcelona que es troba el 36, en l’inici de la Guerra Civil.

El certamen celebrarà el centenari de Manuel de Pedrolo? La sisena edició del Tiana Negra, el 19 i 20 de gener, reunirà una vintena d’autors del gènere negre i policíac de Catalunya –entre els quals la lleidatana Ramona Solé– i commemorarà el centenari del naixement de l’escriptor lleidatà Manuel de Pedrolo, així com també el centenari de Maria Aurèlia Capmany i el vintè aniversari de la mort de Jaume Fuster. El director del Tiana Negra, Sebastià Bennassar, va apuntar que mai s’havia publicat tanta novel·la negra de “qualitat mitjana” com en els últims anys. “Tenim un problema a nivell d’indústria i lectors, però hi ha molta qualitat”, va concloure.

tracking