SEGRE

PATRIMONI LITIGI

Aragó apressa a entregar el quadre 'perdut' de Sixena

A l’ordenar-ho la jutgessa a la Generalitat, però sense fixar data || A la providència també desestima la confiscació forçosa

La pintura de la Immaculada segueix al Museu de Lleida.

La pintura de la Immaculada segueix al Museu de Lleida.MUSEU DE LLEIDA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un mes després de l’operació policial al Museu de Lleida, en la qual tècnics del Govern d’Aragó i efectius d’assalt de la Guàrdia Civil es van emportar les obres originàries de Sixena, el culebron politicojudicial segueix ben viu. Així, la consellera de Cultura aragonesa, Mayte Pérez, va anunciar ahir que acudiran de nou al jutjat si durant aquesta setmana vinent no reben el quadre de la Immaculada que es va trobar a faltar el dia dels fets, l’11 de desembre, i que es va trobar al cap de quatre dies a les dependències del Palau Episcopal del bisbat de Lleida.

“Una vegada trobada aquesta obra entenc que el Museu de Lleida l’hauria d’haver enviat, ja que tot el procés va ser molt traumàtic. Jo crec que allà segueixen patents una manifestació i una posició absolutament clares en contra de la mesura i en contra, evidentment, de respectar els requeriments judicials”, va assegurar Pérez.

El Museu de Lleida ja va informar de forma oficial que el quadre estava a disposició de la justícia

Val a recordar que el 15 de desembre, el lletrat del Museu va informar de forma oficial el jutjat d’Osca de la troballa d’aquesta pintura “perduda” del segle XVIII, que formava part del lot de 44 peces requerides per la jutgessa, i que per tant, des d’aleshores, esperaven la notificació judicial amb instruccions sobre l’operatiu a procedir. Fins dijous passat, quan es va complir un mes del polèmic “assalt” policial al Museu, els seus responsables van assegurar que encara no tenien notícies judicials sobre aquest quadre.

Segons va publicar l’Heraldo de Aragón, la nova titular del jutjat d’instrucció número 1 d’Osca, María Teresa Puchol, va enviar aquesta setmana passada una providència a la Generalitat –propietària de les peces en litigi– instant a tornar el quadre “sense dilació”.

Això sí, a l’escrit, la magistrada va evitar fixar una data determinada per a aquesta tramesa i, a més, va desestimar autoritzar la confiscació forçosa de la pintura –o sigui, la intervenció novament de la Guàrdia Civil, com havia sol·licitat un dels demandants, l’advocat de Vilanova de Sixena, Jorge Español– atenent la bona disposició mostrada per al compliment efectiu de l’entrega del bé restant, o sigui, el comportament professional dels tècnics i responsables del Museu de Lleida el dia 11 de desembre passat.

La consellera de Cultura aragonesa va insistir que si en el termini d’una setmana no reben l’obra, aniran a la jutgessa perquè posi data al lliurament d’aquesta.

tracking