SEGRE

LITERATURA PREMIS

Llucia Ramis obté el Llibres Anagrama amb la història familiar ‘Les possessions’

Un relat personal de l’escriptora mallorquina

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La periodista i escriptora mallorquina Llucia Ramis (Palma, 1977) va guanyar ahir el III Premi Llibres Anagrama de novel·la, dotat amb 6.000 euros, per la història familiar Les possessions, en la qual la protagonista viatja de Barcelona a Palma per intentar posar fre a l’espiral conspiranoica del seu pare, que amb la jubilació ha passat de ser un plàcid professor d’institut a iniciar una batalla legal contra un presumpte delicte urbanístic.

Com un cant a la decadència social, la història recorre converses amb un pare de sobte desconegut, una mare que actua com si res i un antic amant i mentor, trobades que reobren velles ferides i transporten la protagonista al centre de la història familiar marcada per un succés macabre que va tenir lloc a Madrid l’any 1993. Ramis va explicar que l’obra és una indagació “personal i valenta” en el passat d’una família i d’un país.

La novel·la de Llucia Ramis guanyadora d’aquest premi, dotat amb 6.000 euros, es publicarà al març

L’autora va reivindicar que encara que les novel·les s’han d’escriure sense por, s’han de publicar amb por i respecte: “No concebo l’escriptura si no és com a forma de suïcidi”, va dir. “Quan tens por a publicar saps que has fet alguna cosa prou honesta”, va afegir la guanyadora, ja que a les pàgines d’aquesta novel·la pren tots els tabús d’una família de ficció, tot allò que sempre ha estat silenciat perquè no quedava bé, i els ha posat sobre la taula.

Ramis va assenyalar també que el títol de l’obra tracta especialment de les possessions –com es coneixen les masies mallorquines–, però també versa sobre “el que tenim, el que anhelem, i és crític amb l’afany de ser sempre més ric i poderós, la qual cosa acaba amb moltes famílies, i també repassa les coses que no es poden assolir, com les relacions amoroses fallides”.

tracking