SEGRE

PATRIMONI LITIGI

La jutgessa dóna al ministre dos dies per entregar l'oli a Aragó

Demana investigar Jusèp Boya per la seua presència en el trasllat del desembre

Flors grogues a les prestatgeries buides del Museu de Lleida.

Flors grogues a les prestatgeries buides del Museu de Lleida.ÒSCAR MIRÓN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La jutgessa del jutjat número 1 d’Osca va emetre ahir una providència en la qual dóna el ministre de Cultura, Íñigo Méndez de Vigo, en la qualitat de conseller de Cultura per l’aplicació del 155, dos dies perquè entregui a Sixena el quadre de la Immaculada, que encara es troba al Museu de Lleida a l’estar extraviat durant el trasllat de les quaranta-dos peces del passat 11 de desembre. La jutgessa alerta que, en cas de no entregar l’oli en el termini estipulat, es podria incórrer en un delicte de desobediència a l’autoritat judicial. En aquest sentit, els dos dies començaran a comptar a partir del moment en què se li notifiqui al ministre aquesta ordre que, segons l’advocat de Vilanova de Sixena, Jorge Español, serà d’aquí a deu dies.

Així mateix, l’escrit de la jutgessa també demana al Ministeri Fiscal que investigui si el director general de Patrimoni de la Generalitat, Jusèp Boya, va incórrer en alguna mena de responsabilitat jurídica al ser present a la pinacoteca lleidatana durant el trasllat de les obres a Sixena per part de la Guàrdia Civil. La petició d’investigació al responsable de Patrimoni va acompanyada de dos imatges il·lustratives sobre els fets: a la primera apareix Boya amb les mans en l’aire al costat de la furgoneta que va transportar les obres al monestir aragonès, i a la segona s’aprecien manifestants alçant una pancarta en què es pot llegir “Mans enlaire això és un atracament”.Aquesta providència se suma a la que ja van enviar la setmana passada a la Generalitat perquè tornessin la peça “sense més dilació”. Per la seua banda, el lletrat del Museu va instar dimarts Aragó a venir a recollir aquest oli amb unes al·legacions en les quals també demanava al jutjat d’Osca que ordenés de quina forma i quines persones han de portar a terme la possessió del quadre de la Immaculada.

Va acompanyada de dos fotografies per il·lustrar la presumpta responsabilitat del director de Patrimoni

Es tracta d’una pintura del segle XVII que formava part del lot de quaranta-quatre peces d’art requerides per Aragó i que es va localitzar al Palau Episcopal de Lleida tres dies després de l’entrada policial a la pinacoteca.

Cultura espera la notificació per “respectar la llei” El ministeri de Cultura encara no havia rebut ahir la notificació del jutjat de primera instància d’Osca per entregar el quadre al monestir de Sixena, si bé va avançar el “respecte a les decisions judicials”. I és que segons fonts de l’organisme públic, una vegada es rebi la notificació judicial “s’estudiarà i analitzarà per veure què és el que s’ha sol·licitat”. “Sempre amb el respecte a les decisions judicials, com ja es va fer en anteriors ocasions”, van ressaltar ahir dimecres les mateixes fonts.

tracking