SEGRE

CÒMIC

Go Nagai: "Vaig crear a Mazinger per ajudar els nens a suportar la vida"

Mazinger Z: Infinity, arriba a les sales de cinema espanyoles

Go Nagai:

Go Nagai: "Vaig crear a Mazinger per ajudar els nens a suportar la vida"EFE/Archivo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El dibuixant japonès Go Nagai, creador de els pispa que incorporaven robots gegantins a les aventures i "pare" del mític Mazinger Z, ha assenyalat en una entrevista amb Efe que va inventar aquest personatge per "infondre valor als nens per plantar cara i suportar les dificultats de la vida".

"Crec que la forma en què Mazinger Z combat i venç als diversos tipus d’enemics a qui s’enfronta dóna ganes de viure els nens", ha manifestat el dibuixant, també guionista de la sèrie de televisió que va marcar una època, de l’estrena del qual a Espanya es compleixen ara quaranta anys, 45 de la seua estrena al Japó.

Amb aquest motiu, el cineasta japonès Junji Shimizu ha rodat un llargmetratge molt fidel als orígens i essència de Mazinger que homenatja el personatge recreant una seqüela que ocorre deu anys després del final de la sèrie; és "Mazinger Z: Infinity", que arriba a les sales espanyoles.

A Go Nagai, que ha escrit el manga en què es basa aquesta nova pel·lícula, li ha encantat el resultat: "M’agrada molt -ha dit-. Era el Mazinger Z que esperava. Ha superat les meues expectatives".

El japonès (Wajima, 1945) afirma que "l’acció desenfrenada" és el millor de la pel·lícula, que comença quan l’expilot Koji Kabuto, ara un científic respectat, es troba unes misterioses ruïnes a la muntanya Fuji.

El descobriment, que porta de nou el record del Doctor Infern, amenaça a la humanitat, per la qual cosa el destí del món queda, una vegada més, en mans de Koji Kabuto i Mazinger Z. És a dir, Mazinger en estat pur, tant en la història, com en la tècnica, que Shimizu ha mantingut fidel a l’estil original de fa gairebé mig segle.

De fet, el Doctor Infern, "pepito grillo" en aquesta sèrie d’animes, posa el dit a la nafra en afirmar que la debilitat de l’ésser humà és que no sap gestionar la diversitat, i això el debilita.

Ho explica Nagai: "Crec que la diversitat és un problema de la humanitat i em sembla que Doctor Infern l’enfoca de manera que ho puguin entendre els nens. De vegades s’utilitzen conceptes complicats per explicar coses profundes, però jo diria que es pot disfrutar de la pel·lícula en la seua totalitat sense que faci falta entendre’ls".

Go Nagai va ser el primer en imaginar, i dibuixar, a un humà controlant un robot des del seu interior, una idea que va canviar el panorama de l’animació japonesa posterior, i no només al terreny del còmic, sinó que va donar un tomb a l’anime i va servir d’inspiració a cineastes de tots els racons del món.

De fet, directors com Michael Bay ("Transformers") o Guillermo del Toro ("Pacific Rim") han reconegut la influència de Nagai, a qui el mexicà ha definit com "el Mozart del món de l’animació de màquines".

Fins i tot, músics de heavy metal com Black Sath, Animetal o Synfonier li han retut homenatge, després que la seua potent banda sonora fos entonada per nens de tot el món.

"Em sento molt orgullós d’això i em continua emocionant que molts d’aquells nens continuïn adorant a Mazinger d’adults", afirma Nagai.

Entén el septuagenari que la vida i el públic han canviat molt en 45 anys; els autòmats, diu, "s’han convertit avui en una presència propera", però encara així "els robots de combat gegants continuen sent igual de fantàstics que antany".

El japonès, que ha treballat indistintament per al cinema i la televisió, considera que "qualsevol mitjà de comunicació té els seus avantatges", així que els veu "tots".

"Utilitzo el manga perquè s’adapta millor a les meues circumstàncies, però sempre he pensat en cinema", afegeix.

Deixeble del pioner del manga Osamu Tezuka, el provocador Go Nagai va debutar el 1967 amb el còmic "Meakashi Pori Kichi". L’any següent va treure el controvertit còmic "Harenchi Gakuen" ("Shameless High School"), que va ser un gran èxit i va revolucionar la indústria del manga, encara que va ser rebutjat per les associacions conservadores de pares i mestres al Japó van cremar públicament algunes còpies

El 1972 va publicar el seu manga més popular, "Devil-Man", que aviat va tenir la seua pròpia sèrie d’anime el 1972. I després va venir la seua sèrie "Mazinger Z", de 92 capítols, que va ser un èxit mundial i, a més de nombrosos joguets i productes derivats, va donar lloc a diversos "spin-offs" i pel·lícules.

tracking