SEGRE

ENTREVISTA TELEVISIÓ

ENTREVISTA. Vicent Sanchis: «Hi ha una ofensiva per insultar la televisió pública catalana»

El director de TV3 valora la situació actual de la cadena, que ha d’atendre el pagament de 24 milions per un canvi en la llei de contractació pública i està eliminant despeses que són “terribles” per al seu funcionament

Vicent Sanchis, director de TV3

Vicent Sanchis, director de TV3Amado Forrolla

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Creu que hi ha una ofensiva per desautoritzar TV3?

Crec que hi ha una ofensiva per insultar la televisió pública catalana.

Què el porta a pensar això?

El fet de llegir els diaris de la capital espanyola i sentir els comentaristes de les ràdios i tertúlies. Qualsevol persona sensata que llegeixi totes les barbaritats que es diuen cada dia entendrà que hi ha una preocupació comuna. Ells consideren que la cadena catalana és el nucli del mal, és qui ha provocat que a Catalunya hi hagi un pensament majoritari que no és com el que ells volen. Han localitzat on és aquest mal i han començat a intentar combatre’l.

Quina valoració fa de la decisió del jutge d’obligar el diari El País a fer una rectificació del seu article ‘Una setmana a la bombolla de TV3’?

El País havia publicat una peça que no era d’opinió sinó que era d’informació. Després, van dir que era d’opinió. Dins de la notícia s’explicaven una sèrie de fets que considerem que no són com ells relataven. No només s’han negat a rectificar, sinó que han dit mil vegades que ells tenen la raó i que la cadena catalana no i que ells diuen la veritat i que TV3 menteix. L’únic que he de dir és que és convenient mirar la difusió del diari El País a Catalunya fa dos anys i la que té ara. S’estan convertint en un diari residual.

Com ha afectat el canvi de la llei de contractació pública a la cadena?

El canvi de la llei de contractació pública del dia 10 del mes de novembre de l’any passat afecta no només els mitjans de comunicació públics. Aquesta llei diu que s’ha de pagar un IVA a partir d’aquest moment i que no admet recurs. L’IVA d’aquests dos mesos del 2017 i del 2018 representa una suma de vint-i-quatre milions d’euros per a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals.

Quina solució es podria plantejar per poder fer efectiu aquest pagament?

Aquest canvi afecta altres televisions autonòmiques i el que fan és reclamar als seus governs que assumeixin el nou problema, però nosaltres no tenim govern i tenim pressupostos prorrogats. El que hem de fer és esperar que hi hagi govern. Però això no és ràpid. El govern pot tardar uns mesos i mentrestant, en els nous pressupostos, hem hagut de preveure aquesta i altres cotingències. Això vol dir que estem eliminant despeses que són terribles per al funcionament de Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals.

Hi ha programes en perill de desaparèixer de la graella?

Ja perilla tot. Hi ha un programa, Tarda oberta, que no ha pogut continuar. Està passant s’ha de gravar dins dels estudis de TV3, hi ha una sèrie de ficció que hauríem d’estar encarregant i que no ho estem fent. Nosaltres hem fet una projecció de menys a més afectació a mesura que vagin passant els mesos, precisament perquè intentarem arreglar-ho. A partir del mes de setembre afectarà tota la programació que fan productores externes de prime time, els drets esportius, la compra de pel·lícules i de producció aliena.

Els canvis són conseqüència d’aquests vint-i-quatre milions d’euros que els reclamen amb la nova llei?

Això ve també del fet que l’any passat, que va ser un any magnífic per a TV3 i que va acabar amb una enorme audiència, no vam aconseguir la publicitat prevista. I també ve del dèficit de l’any passat. Això fa que hàgim de fer una restricció pressupostària de trenta-tres milions d’euros.

A què es deu la reducció de la publicitat?

No és fàcil d’especificar, però hi ha una tendència general al sector. A Espanya, Atresmedia i Mediaset, que són els dos grans grups televisius, tenint només el cinquanta per cent d’audiència tenen el vuitanta per cent de la publicitat. Hi ha també una part de la publicitat que fuig cap a internet. També hem notat des de l’1 d’octubre que hi ha una publicitat que ja no vol venir a TV3. És una publicitat molt permeable a les barbaritats que es diuen cada dia des de moltíssims mitjans de Madrid.

tracking