SEGRE

Pablo Alborán en àlbums i Luis Fonsi en cançons, els més venuts el 2017

Caràtula del disc 'Prometo' de Pablo Alborán.

Pablo Alborán en àlbums i Luis Fonsi en cançons, els més venuts el 2017

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

"Prometo", del malagueny Pablo Alborán, i "Despacito", de Luis Fonsi, han estat, respectivament, l’àlbum de música i la cançó que més vendes han tingut el 2017, any que el sector de la música enregistrada a Espanya ha tancat en positiu i amb més d’un milió i mig de subscriptors de les plataformes de pagament. Segons ha informat aquest dilluns l’associació de Productors de Música d’Espanya (Promusicae), tot i que encara s’estan elaborant les xifres definitives, les primeres dades apunten que el 2017 es va tancar en positiu per quart any consecutiu, malgrat que a partir de les vendes en el primer semestre de l’any s’esperava un retrocés en els ingressos del sector.

El canvi de tendència s’ha degut, assenyala Promusicae en un comunicat, a la concentració d’importants llançaments en l’últim trimestre, al bon comportament de les vendes físiques (que pugen lleugerament) i al destacat creixement en les subscripcions "prèmium", els serveis de pagament a les plataformes de "streaming", que ja superen a Espanya el milió i mig de subscriptors.

Pablo Alborán ha aconseguit el primer lloc de vendes de l’any malgrat que va treure el seu àlbum el passat 17 de novembre. Per darrere d’ell, els artistes favorits dels compradors espanyols van ser Joaquín Sabina, El Barrio, Alejandro Sanz, Vanesa Martín i Melendi. Alborán ha tornat al primer lloc al mercat discogràfic espanyol després de liderar les llistes de vendes el 2014 amb "Terral", després de cedir el testimoni a Alejandro Sanz (2015) i Manuel Carrasco (2016).

Amb "Prometo", Alborán ha estat l’únic que ha sobrepassat els 100.000 exemplars venuts, encara que a prop d’aquesta xifra es troba Joaquín Sabina, amb "Lo niego todo", la seua primera col·lecció de noves cançons en set anys. Aquest èxit corrobora, segons destaca Promusicae, una constant del mercat discogràfic espanyol des de fa més de dos dècades: l’aclaparadora majoria d’artistes locals o de parla hispana.

Així, el 2017, només dos discos interpretats en anglès ("Divide", d’Ed Sheeran, i la banda sonora original de "La La Land") han aconseguit un lloc en la llista dels 20 més venuts, als llocs 7 i 9, respectivament.

En la llista digital de cançons, "Despacito", de Luis Fonsi, summa un nou número 1 a la seua àmplia collita mundial d’èxits en imposar-se a "Shape of you", d’Ed Sheeran. Però referent a les emissions radiofòniques, el britànic supera el porto-riqueny. En el còmput total de l’any, el nombre d’escoltes en "streaming" de les 200 cançons més populars supera els 3.500 milions, la qual cosa suposa un 25 per cent més que l’any anterior.

Per la seua part, Malú continua encapçalant la classificació dels DVD més venuts de l’any, acumulant 56 setmanes en llista amb la seua pel·lícula documental "Malú, ni un paso atrás".

tracking