SEGRE

PATRIMONI ART

Operació Sixena: segona part

Aragó s’emporta en una furgoneta la pintura del Museu de Lleida que faltava en el lot de 44 obres en litigi || En menys d’una hora, sense Guàrdia Civil ni Mossos ni públic i només amb periodistes

Dos operaris van carregar a la furgoneta la caixa amb la pintura de la Immaculada, ahir al Museu de Lleida abans de sortir cap a Sixena.

Dos operaris van carregar a la furgoneta la caixa amb la pintura de la Immaculada, ahir al Museu de Lleida abans de sortir cap a Sixena.ITMAR FABREGAT

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Gairebé un mes i mig després del xou policial amb què el Govern d’Aragó es va emportar del Museu de Lleida 43 obres del monestir de Sixena aprofitant el buit en la Generalitat per l’article 155, ahir va culminar l’operació amb l’entrega del quadre que faltava en el lot, una Immaculada del segle XVIII que es trobava al Palau Episcopal del bisbat de Lleida des dels anys setanta. A diferència de l’11 de desembre passat, l’expectació pública va ser nul·la: ni Guàrdia Civil envoltant l’edifici, ni Mossos d’Esquadra tallant el trànsit, ni polítics ni manifestants protestant davant les portes del Museu. Només una furgoneta amb dos operaris i una tècnica del Govern aragonès que, en menys d’una hora, van embalar la pintura i la van traslladar al vehicle en una caixa abans de partir en direcció al monestir d’Osca.

L’única expectació la van posar fins a una vintena de periodistes i reporters, alguns d’arribats des d’Osca i Saragossa. Des del Museu de Lleida van voler tancar aquesta carpeta en silenci, sense declaracions, a l’espera de temps i resolucions judicials millors.

No va ser el cas des d’Aragó. El president autonòmic, Javier Lambán, va assegurar que la “batalla” per l’art aragonès “no cessa” i es va mostrar confiat que “pas a pas la recuperació patrimonial es produirà”, recordant també les pintures murals del MNAC. La consellera aragonesa de Cultura, Mayte Pérez, va lamentar que “hàgim hagut de tornar a anar a buscar la peça”, quan “haurien d’haver estat el museu, el ministre i la Generalitat els qui ens l’haurien d’haver enviada”, i va xifrar aquesta acció en “més de 20.000 euros”.

D’altra banda, “aprofitant” la jornada es va insistir que el bisbat de Barbastre presentarà en les properes setmanes als jutjats d’aquesta localitat oscenca una demanda reclamant el centenar d’obres en litigi de les parròquies de la Franja, que es conserven al Museu de Lleida. El fet que una vintena de les peces siguin originàries de la catedral de Roda d’Isàvena és una de les raons per les quals l’equip jurídic del bisbat aragonès presentarà la demanda al jutjat oscenc i no al de Lleida.

El MNAC cedirà a Lleida una taula del retaule major del monestir

El Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) dipositarà pròximament al Museu de Lleida una de les taules que formaven part del retaule major del monestir de Sixena, del segle XVI, una obra que es troba totalment dispersa després de desmuntar-se i vendre’s a peces (més d’una trentena) a antiquaris i col·leccionistes. De fet, el museu lleidatà ja conserva quatre d’aquestes peces, dos taules i dos fragments de la predel·la del retaule (la base).

Com ja va avançar SEGRE, el director del Museu de Lleida, Josep Giralt (en una entrevista publicada diumenge passat), la remodelació de diversos espais del MNAC i l’acord amb els seus responsables propiciarà l’arribada a Lleida d’aquesta taula del Mestre de Sixena dedicada a l’escena bíblica de Jesús entre els doctors de la llei. La peça formarà part del renovat discurs historicoartístic que s’està preparant per omplir el “buit” deixat després del trasllat a Sixena de les caixes sepulcrals de finals del gòtic, que s’exhibien en l’exposició permanent del Museu, juntament amb els quatre fragments escultòrics d’alabastre de Joly. Giralt va assenyalar sobre això que abans del mes de maig vinent es completarà la remodelació de les zones en les quals s’exposaven les obres que s’han portat a Sixena.

tracking