SEGRE

ART

La jutgessa paralitza el trasllat dels frescos de Sixena del MNAC davant del risc de deteriorament

La jutgessa paralitza el trasllat dels frescos de Sixena del MNAC davant del risc de deteriorament

La jutgessa paralitza el trasllat dels frescos de Sixena del MNAC davant del risc de deterioramentEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La titular del Jutjat de Primera Instància número 2 d’Osca ha acordat suspendre l’execució provisional de la sentència que ordena al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) restaurar a la seua ubicació original les pintures murals de la Sala Capitular del Monestir de Sixena.

En la seua interlocutòria, la magistrada es basa en diversos informes aportats majoritàriament per la institució museística catalana per resoldre que l’estat de fragilitat de les pintures les fa "especialment vulnerables" al seu desmuntatge i trasllat, motiu que considera "suficient" per paralitzar l’execució.

La jutgessa va condemnar el juliol de 2016 al MNAC a restituir les pintures, arrencades per ordre de la Generalitat a començaments de la Guerra Civil, a la seua ubicació original en entendre que la seua estada al museu és provisional i que han de tornar a formar part del monument nacional del qual van ser esqueixades.

En la seua interlocutòria de suspensió de l’execució provisional d’aquesta sentència, destaca l’"extraordinari valor artístic" de les pintures i adverteix que una possible afecció dany en el seu trasllat exigiria una reparació d’"extrema dificultat".

Admet, tanmateix, que la sentència que ordena la devolució de les pintures no comporta la "impossibilitat" de la seua tornada al cenobi, però reitera que el risc que es produeixin danys en les mateixes, que considera de "valor incalculable", és "evident".

La jutgessa pren en consideració, a més, l’opinió del restaurador dels frescos de la Capella Sixtina del Vaticà, Gian Luigi Colalucci, qui als correus intercanviats amb el lletrat de Villanueva de Sixena, Jorge Español, recomana "extrema prudència i cautela".

D’acord amb tots els informes, també els aportats per la part aragonesa, la magistrada assegura "no posar en dubte" la possibilitat de trasllat de les pintures "sense que aquestes pateixin cap pèrdua o desperfecte", però valora, així mateix, el fet que el Govern aragonès no ha acreditat encara l’acabament de les obres d’adequació de la Sala Capitular.

Al·ludeix als informes dels tècnics Antonio García Cid i Fernando López Barrena respecte a adequació de l’estada i a la instal·lació d’un sistema de climatització, però adverteix a continuació que el Govern aragonès no ha acreditat l’acabament dels treballs.

"No s’ha acreditat -ressalta- que les condicions climàtiques de la Sala Capitular siguin les idònies per rebre les pintures murals, per la qual cosa el risc de deteriorament de les pintures és manifest."

Segons informa el Tribunal Superior de Justícia d’Aragó, la magistrada entén que resultaria d’"extrema dificultat" tornar a traslladar les pintures al MNAC en el cas que la seua sentència fos revocada per l’Audiència d’Osca.

Aquesta decisió es produeix tot just vint dies després de sol·licitar el lletrat de Sixena a la jutgessa la creació d’un comitè independent d’experts format per historiadors, arquitectes, restauradors i transportistes amb la missió de garantir un trasllat de les pintures en les "millors condicions".

Aquesta petició l’havia formulat l’advocat per instar que es reprengués l’execució provisional de la sentència que condemna al MNAC a tornar les peces.

"Cal seguir el que em va suggerir Colalucci -va assenyalar llavors el lletrat-, i constituir un comitè d’experts que supervisi el trasllat i al seu torn els controli, perquè d’aquesta manera tot sortirà perfectament."

tracking