SEGRE

LITERATURA GUARDONS

Gironell 'brinda' amb el Llull

L’escriptor guanya el premi de les Lletres Catalanes amb una obra sobre el cellerer Jean Leon || Va fer ‘les Amèriques’ abans de recalar al Penedès

Martí Gironell, després de donar-se a conèixer que era el guanyador del premi de novel·la Ramon Llull.

Martí Gironell, després de donar-se a conèixer que era el guanyador del premi de novel·la Ramon Llull.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’escriptor Martí Gironell va guanyar ahir la 38a edició del Premi Ramon Llull de les Lletres Catalanes, dotat amb 60.000 euros, amb la novel·la La força d’un destí, en la qual dibuixa la peripècia vital de Jean Leon, un “home fet a si mateix”, que va recalar al Hollywood daurat. Nascut com a Ángel Ceferino Carrión a Santander, amb 21 anys el protagonista va viatjar als Estats Units per fer “les Amèriques”, pujant com a polissó, després de set intents, a un vaixell a Le Havre, va explicar Gironell, que ha trigat tres anys a donar forma a la novel·la. A Nova York, Ceferino va canviar d’identitat, convertint-se en Jean Leon, i ja a Hollywood va obrir La Scala, un restaurant que va projectar amb James Dean, que va morir dos dies abans d’inaugurar-lo, i al qual acudirien habitualment grans estrelles del moment, com Frank Sinatra, Paul Newman, Warren Beatty o Marilyn Monroe.

Al cap d’uns anys, aquest emprenedor es va instal·lar a Catalunya, on va comprar uns terrenys al Penedès, en els quals va elaborar el seu propi vi, amb el qual un president dels EUA com Ronald Reagan, amic seu, va brindar a l’accedir a la Casa Blanca el 1981. Gironell, que va quedar impactat per aquesta història, que transcorre entre els anys quaranta i 1981, va decidir que tenia una novel·la, que veu com “la novel·la en majúscules” en la seua trajectòria i “una història molt inspiradora, que és molt difícil treure’s del cap quan acabes de llegir-la”. Alhora, ha volgut, com en altres obres, “fer reviure una època, embolcallar el lector amb aquest glamur del Hollywood daurat, a partir de la visió d’un home, amic d’aquests actors, que era darrere dels focus, i que els veia com persones amb sentiments com qualsevol de nosaltres”.

Una mostra seua sobre contes clàssics, a la Biblioteca de Lleida La Biblioteca Pública acull fins a finals de mes una exposició en la qual Martí Gironell i el seu cosí, l’artista Narcís Gironell, reinterpreten contes clàssics com La Caputxeta vermella o La ventafocs. La mostra és fruit del llibre Once upon a time en el qual les vides dels protagonistes d’aquestes narracions tan arrelades prenen un nou rumb sorgit de la imaginació de l’escriptor i periodista, que és autor també d’obres reconegudes com El Pont dels Jueus o La venjança del bandoler.

tracking