SEGRE

INSTITUCIONS CONFERÈNCIA

Mas-Colell vol estimular el mecenatge contra la inversió a la baixa en ciència i cultura

Xarrada a l’IEI de l’exconseller d’Economia

Josep Varela, Andreu Mas-Colell i Rosa Pujol, ahir a l’IEI.

Josep Varela, Andreu Mas-Colell i Rosa Pujol, ahir a l’IEI.ITMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

En un entorn en el qual la inversió en ciència i cultura han anat a la baixa en els últims anys, és necessari incentivar el mecenatge. Així ho va expressar ahir a Lleida l’economista i exconseller d’Economia de la Generalitat Andreu Mas-Colell, que va impartir una conferència a l’Institut d’Estudis Ilerdencs per obrir un nou cicle de xarrades dedicades al món de la ciència. Mas-Colell va advertir, això sí, que “el mecenatge no ho pot solucionar tot en aquest entorn tan afectat per la crisi”. En aquest sentit, va destacar que la crisi ha provocat que “la inversió pública i també la privada al sector científic i del coneixement hagi disminuït a Espanya en el període del 2007 al 2015, l’únic país europeu en el qual ha passat a banda de Finlàndia, encara que ells s’ho poden permetre”.

Per això, va advocar per “incentivar al màxim” els incentius fiscals per al mecenatge privat, tant en el camp de la ciència com en el de la cultura, “perquè encara no s’han portat al límit”. Va recordar en aquest sentit les deduccions de fins al seixanta per cent a les quals s’ha arribat a França de forma progressiva, quan aquí estem només al 25 per cent.

El cicle de ciència a l’IEI seguirà el 7 de febrer amb una xarrada sobre els riscos de la intel·ligència artificial

També va posar com a exemple “la possibilitat que tenen els contribuents a Itàlia en el seu sistema fiscal de donar el 0,7 per cent en la declaració a qualsevol entitat o institució pública, mentre que a Espanya s’ha de marcar la casella de l’Església o la d’una borsa general”. D’altra banda, Mas-Colell va assenyalar que “hauríem d’aplaudir els grans donants de fons en lloc de voler amagar-los, se’ls hauria de reconèixer de forma pública com fan als Estats Units, on les universitats, per exemple, bategen amb el nom del donant el nou edifici per al qual aquest ha contribuït amb fons”.

tracking