SEGRE

PATRIMONI ARTS ESCÈNIQUES

Una família amb passió artística

Cervera restaura els decorats originals de la Passió, amb més de 50 anys || La família Salvador, al capdavant de l’escenografia, serà homenatjada dissabte

Helena i Joan Salvador restauren els decorats originals de la Passió de Cervera.

Helena i Joan Salvador restauren els decorats originals de la Passió de Cervera.X. SANTESMASSES

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La capital de la Segarra ultima la renovació integral dels decorats originals de la Passió de Cervera, un dels elements més característics i valorats d’aquesta tradició centenària. Precisament aquestes pintures dels germans Salvador van ser les que van inaugurar el Gran Teatre de la Passió el 1967, encara que llavors “es feien amb paper pintat, ja que la precarietat econòmica del moment no donava per a més”, explica Joan Salvador. De fet, alguns dels decorats ja són anteriors i “estan a punt de complir els setanta anys” explica Helena Salvador, besnéta del creador de l’empresa. La família Salvador, sempre vinculada a la història de la Passió de Cervera, està representada ara per Joan i Helena, per la qual cosa el consistori homenatjarà pare i filla en un acte que se celebrarà a la Paeria dissabte vinent. I és que la firma Salvador es remunta a l’any 1926, tot i que el 1949 els successors Joan i Josep van prendre el relleu d’aquesta empresa que portaria els seus projectes a bona part dels teatres catalans des d’Els Pastorets de Calaf fins a El Molino de Barcelona.

La base del conjunt escènic és de paper kraft, el mateix que s’utilitza en l’actualitat per embolicar paquets. El paper s’enganxava a terra i es pintava amb pinzells molt llargs i amb materials medievals com els pigments vegetals i la cola de conill, una tècnica que a dia d’avui es manté intacta. Posteriorment, es van incloure els decorats fets en tela i, finalment, els decorats corporis fets en poliuretà que donen més cos a l’escena en quadres com el calvari o el Sant Sopar. Entre els projectes que prepara l’ajuntament val a destacar també la renovació de la coberta del teatre.

tracking