SEGRE

GUARDONS ARTS ESCÈNIQUES

La Fira de Titelles, marca internacional

La Paeria distingeix amb el Premi Ciutat de Lleida la companyia organitzadora per projectar el nom de la capital al món || Dediquen el guardó a Julieta Agustí i Joan Andreu Vallvé

Els directors del Centre de Titelles de Lleida recullen el guardó a la sala d’actes de la Paeria.

Els directors del Centre de Titelles de Lleida recullen el guardó a la sala d’actes de la Paeria.LLEONARD DELSHAMS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Fira de Titelles de Lleida va rebre ahir el IX Premi Internacional Ciutat de Lleida amb un acte a la Paeria que va voler honrar la trajectòria artística del festival i la capacitat de projectar el nom de la ciutat arreu del món. “A més del fet d’exportar l’art lleidatà a l’estranger, una de les coses que més valorem de la fira és que ens brinda entreteniment i educació més enllà de les pantalles”, va apuntar la presidenta del jurat, la periodista Rosa Calaf, que també va destacar que “hem de donar suport a les expressions culturals, ja que de vegades es pensa erròniament que són prescindibles”. L’alcalde, Àngel Ros, va entregar el premi al Centre de Titelles i va agrair la tasca del jurat, a banda de ressaltar la trajectòria de la fira, que des de fa prop de trenta anys “ha col·locat Lleida en el lideratge en l’àmbit de les arts escèniques, i ha donat a la ciutat una projecció internacional amb cada producció que arriba a l’estranger”.

I és que aquest guardó, que l’any passat es va entregar al pilot de motociclisme de Cervera Marc Márquez, es va instaurar el 2009 amb l’objectiu d’homenatjar persones, institucions o entitats de la societat civil que hagin contribuït al coneixement internacional de la ciutat i el seu entorn. En aquest sentit, els responsables del Centre de Titelles, Elisabet Vallvé i Oriol Ferre, van rebre amb il·lusió aquest reconeixement, que van dedicar també a Joan Andreu Vallvé i Julieta Agustí, l’anterior directora i creadora amb el seu marit de la companyia de titelles, que va morir el 2012 en un tràgic accident de trànsit. “Ens fa especial il·lusió per Julieta i Joan Andreu, els fundadors del Centre de Titelles, que van posar en marxa la fira fa vint-i-nou anys i que segurament mai s’haurien imaginat aquesta repercussió. Sobretot ens alegra que un acte cultural com la Fira de Titelles sigui reconeguda com un referent a la ciutat.”

La Paeria premia des del 2009 les entitats i persones que porten la marca Lleida a l’estranger

I és que per a l’Oriol i l’Elisabet, un dels requisits per participar en el festival recau en la varietat i la novetat dels espectacles. “A partir d’aquí seleccionem les produccions que s’inclouran al programa i les distribuïm als espais més adequats”, asseguren, alhora que especifiquen que una de les finalitats de la fira també és posar en relleu el teatre itinerant. “Sembla que només es té en compte el teatre de sala i el festival també busca espectacles de carrer de qualitat.”

En aquesta pròxima edició, la vint-i-novena, que se celebrarà entre els dies 4 i 6 de maig, s’han inscrit més de tres-cents espectacles de titelles d’un total de 287 companyies d’arreu del món.

“El festival està consolidat i tirarà endavant molts anys”

Els responsables del Centre de Titelles de Lleida, Elisabet Vallvé i Oriol Ferre, expliquen que el calendari de subvencions sempre és una de les preocupacions més grans, malgrat que el festival de titelles lleidatà està tan consolidat que “les entitats públiques ja coneixen la seua importància dins del sector”. “Treballem en unes condicions que no són les idònies perquè sempre hem de tancar la programació sense saber gaire bé de quins diners disposem”, expliquen, i asseguren que “tenim la sort que la Fira de Titelles sempre és ben rebuda i tirarà endavant molts anys”.

Malgrat que la direcció encara ultima la programació i els preparatius del festival, les companyies candidates (més de noranta) representen a tres continents diferents: Europa, Amèrica i Àsia. Així mateix, hi assistiran més de 150 programadors internacionals que veuran en els espectacles de la fira una oportunitat de negoci i de projecció al mercat estranger.

tracking