SEGRE

PATRIMONI LITIGI

Barbastre anirà al jutge dimarts per l'art del Museu Diocesà

Una demanda civil al jutjat oscenc pel centenar d’obres de la Franja

Imatge d’arxiu d’una visita guiada al Museu de Lleida davant del frontal romànic de Tresserra.

Imatge d’arxiu d’una visita guiada al Museu de Lleida davant del frontal romànic de Tresserra.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Més de dos dècades després de la segregació de parròquies de la Franja del bisbat de Lleida, la diòcesi de Barbastre-Montsó ha decidit finalment anar als tribunals civils amb l’objectiu de reclamar el centenar d’obres d’art del Museu Diocesà de Lleida. L’advocat del bisbat oscenc presentarà dimarts que ve, dia 13 de febrer, una demanda davant dels jutjats de Barbastre per pledejar per aquestes peces després de comprovar el recent èxit judicial del litigi de Sixena.

Val a recordar que en l’històric cas dels béns de la Franja, que va arrancar amb un decret el 1998 del llavors nunci del papa a Espanya Lajos Kada ordenant l’entrega de les obres, el litigi sempre es va mantenir en l’àmbit eclesiàstic, amb diversos decrets del Vaticà ratificant que el bisbat de Lleida havia d’entregar el centenar d’obres a Barbastre. Fins i tot el bisbat oscenc i el Govern d’Aragó van sol·licitar l’exequatur d’aquests decrets de Roma –la seua “convalidació” en l’ordenació jurídica espanyola–, la qual cosa va ser rebutjada el juny del 2010 pel jutjat de Barbastre.

L’acte de conciliació del 31 d’octubre passat a Lleida entre els dos bisbats va acabar sense acord

L’equip legal de la diòcesi que presideix el bisbe Ángel Pérez confia ara en l’èxit de la demanda civil al considerar que entre els béns reclamats hi ha peces originàries de l’antiga catedral de Roda d’Isàvena, de la qual la seua consideració de monument historicoartístic el 1904 té un “pes específic”, en al·lusió a la sentència sobre Sixena, en què la jutge destacava el caràcter de monument nacional del monestir des de l’any 1923 i considerava que a partir d’aquesta data no podien efectuar-se operacions de compravenda d’obres sense el permís de l’Estat.

Per la seua banda, el director del Museu de Lleida, Josep Giralt, ja va advertir el mes passat que si es fa efectiva la demanda judicial anunciada, “podrem exhibir davant d’un jutge civil tots els documents que tenim i que afecten la propietat de les obres d’art”.

Peralta i Berbegal demanen poders al bisbe d’Osca per reclamar

La consellera de Cultura d’Aragó, Mayte Pérez, va decidir ahir en una reunió a Saragossa amb els alcaldes de Peralta de Alcofea i Berbegal enviar una carta al bisbat d’Osca sol·licitant que atorgui poders al Govern d’Aragó per iniciar la reclamació per la via civil del frontal de Berbegal i les taules gòtiques de Sant Pere i Sant Pau de Peralta de Alcofea –que es conserven al Museu de Lleida– i la portada romànica d’El Tormillo, integrada des de fa més de cent anys a la façana principal de l’església romànica de Sant Martí de Lleida.

No és la primera vegada que els alcaldes sol·liciten al bisbe d’Osca la cessió d’aquests poders per poder acudir a la justícia civil, però fins al moment sempre s’ha preferit tractar aquesta reclamació en l’àmbit eclesiàstic. L’advocat de la diòcesi d’Osca és el mateix de la de Barbastre, que sí que ha decidit anar al jutge.

tracking