SEGRE

POLÍTICA CULTURAL LITERATURA

"La poesia ha de commoure'ns"

Jordi Pàmias rep un homenatge literari a l’Institut d’Estudis Ilerdencs el dia del 80è aniversari || El poeta de Guissona recorda els seus 40 anys a Lleida i el ‘bateig’ de l’institut Màrius Torres

El poeta Jordi Pàmias va rebre ahir un homenatge literari a l’IEI el dia del 80è aniversari.

El poeta Jordi Pàmias va rebre ahir un homenatge literari a l’IEI el dia del 80è aniversari.ITMAR FABREGAT

Creat:

Actualitzat:

Auster, senzill i emotiu, com el mateix poeta. Així va ser l’homenatge literari que Jordi Pàmias va rebre ahir a l’Institut d’Estudis Ilerdencs el dia del 80è aniversari, envoltat de molts amics, com va destacar el president de la Diputació i de la institució cultural, Joan Reñé, en el que va constituir un reconeixement a “una de les veus més importants de la literatura catalana actual i referent de la poesia lleidatana”. L’Aula Magna de l’IEI va lluir plena de públic i amb nombrosa presència de col·legues de ploma literària, des de Rosa Fabregat i Josep Maria Sala-Valldaura fins a Pere Rovira, Carles M. Sanuy, Vidal Vidal i Pep Coll, en un acte al qual van assistir així mateix l’alcalde de Lleida, Àngel Ros, i el delegat de Cultura, Josep Borrell, aquest també en qualitat de poeta i alumne del mateix Pàmias en la seua època docent, com va destacar l’homenatjat. De fet, el poeta de Guissona –establert des de fa set anys a cavall entre Barcelona i Lleida– va tenir un estimat record per a la capital del Segrià, en la qual va viure durant quaranta anys i va destacar amb satisfacció “una fita molt significativa per a mi, la iniciativa de batejar l’institut de Lleida, l’únic en aquella època, quan encara vivia Franco, com a Institut Màrius Torres, malgrat els molts inconvenients que va posar l’ajuntament de llavors, però jo tenia tres grans motius: Màrius Torres va ser un gran poeta, va nàixer a Lleida i va ser alumne del centre”. També va impartir un consell literari: “La poesia ha de commoure’ns, expressar una emoció però de forma velada.”

Entre les intervencions, Laura Borràs –directora durant els últims cinc anys de la Institució de les Lletres Catalanes, càrrec que ha deixat al ser elegida diputada al Parlament– va incidir precisament que “els alumnes de Jordi Pàmias el recorden com un professor que deixa empremta i segur que aquest és el millor homenatge”. Per la seua part, el poeta i crític literari Jaume Pont va remarcar “la mestria poètica de Pàmias que, com a bon alquimista de les paraules, transforma en poesia tot el que toca”.

L’homenatge va incloure la lectura de diversos poemes, també per part del mateix escriptor, entre els quals un de titulat Utopia, escrit fa anys, però que Pàmias va comentar que “podria aplicar-se a la situació actual a Catalunya”. Reñé va acabar regalant-li una litografia de Guinovart i un llibre.

Jordi Pàmias i Jaume Pont ja fa uns mesos que treballen en el projecte d’una antologia de poetes de Ponent, que reunirà mig centenar de noms des de Magí Morera i Galícia, “el gran poeta lleidatà de la Renaixença”, fins a l’actualitat contemporània i que probablement es publicarà el 2019. Es tracta d’un encàrrec de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, com va destacar ahir el president de la Diputació, Joan Reñé, que va emmarcar aquesta iniciativa també entre els actes del 75è aniversari de l’IEI.

L’antologia serà una obra pràcticament inèdita, ja que no existeix en l’actualitat cap selecció de poetes lleidatans. I aquesta estarà regida per dos criteris fonamentals: la qualitat de l’obra i que l’autor tingui almenys un llibre publicat. De fet, Pont va comentar que “hem trobat poetes de la Renaixença però que no inclourem perquè la seua obra no ha aguantat el pas del temps”. Segons Laura Borràs, “serà fantàstic veure a través de la mirada de Pàmias i Pont quin és el pòsit de la poesia lleidatana”. En aquest mateix sentit, Pont va afegir que “l’única manera de fer reviure el passat literari és rellegir-lo des del present”. Reñé també va justificar l’encàrrec de l’obra a aquests dos poetes al·ludint a un altre aniversari, el de “la 20a edició aquest any del premi Maria Mercè Marçal de poesia, que va nàixer quan jo era president del consell comarcal del Pla d’Urgell, amb un jurat en el qual llavors figuraven Pàmias i Pont”.

El poeta Jordi Pàmias va rebre ahir un homenatge literari a l’IEI el dia del 80è aniversari.

El poeta Jordi Pàmias va rebre ahir un homenatge literari a l’IEI el dia del 80è aniversari.ITMAR FABREGAT

tracking