SEGRE

TECNOLOGIA PATRIMONI

Aplicació per catalogar les construccions de pedra seca

Sincronitzada amb la Wikipedra, permet als ciutadans inventariar-les

Una construcció de pedra seca.

Una construcció de pedra seca.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Associació pel Desenvolupament Rural Integral de la Zona Nord-Oriental de Catalunya (Adrinoc) ha engegat una aplicació per a telèfons mòbils i tauletes sobre la pedra seca en el marc del projecte Col·labora x Paisatge, que permet als ciutadans col·laborar des del terreny en la catalogació d’aquest tipus de construccions rurals, típiques del paisatge agrícola.

L’aplicació funciona de manera sincronitzada amb la Wikipedra, que és un portal web impulsat per l’Observatori del Paisatge de Catalunya que cataloga cabanes d’aquest tipus de construcció gràcies als seus col·laboradors.

Impulsada per l’entitat Adrinoc i amb el suport a Lleida de l’associació Leader de Ponent

A Lleida compten amb el suport de l’Associació Leader de Ponent. La seua gerent, Teresa Fuentes, va explicar ahir que “aquesta aplicació té una doble finalitat. D’una banda, convertir-se en un instrument per a la catalogació del patrimoni de pedra seca del territori i, de l’altra, ser un complement del web Wikipedra com a mitjà de consulta per potenciar el turisme a la zona així com el seu coneixement amb l’objectiu que les persones valorin aquest patrimoni i el conservin”.

Amb l’app, qualsevol persona que trobi una construcció d’aquestes característiques pot introduir-la en un inventari que detalla cinc tipologies: barraques o cabanes, construccions relacionades amb l’aigua, murs i conjunts, forns i altres construccions. No obstant, abans de ser publicades, les noves aportacions seran validades per experts. La informació que ja és al catàleg es pot consultar a través de mapes, fitxes, fotografies i croquis.

L’aplicació s’ha desenvolupat per a Android i iOS i es planteja com un nou canal de promoció d’aquesta iniciativa. També inclou un mapa interactiu que indica la posició de l’usuari i la de les construccions que hi ha al seu voltant.

tracking