SEGRE

ESNOTICIA

Les fotos censurades d'Arco, a debat

L’autor de la sèrie ‘Presos políticos’, que s’exhibirà al Museu de Lleida, parlarà de la polèmica dilluns en un acte a Madrid, mentre CCOO demana reposar-la a la fira

Imatge de catàleg d’una de les fotos de ‘Presos polítics’.

Imatge de catàleg d’una de les fotos de ‘Presos polítics’.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Santiago Sierra, l’autor de l’obra retirada de la fira Arco Presos políticos en la España contemporánea (adquirida pel lleidatà Tatxo Benet i que s’exhibirà pròximament al Museu de Lleida com a compensació per l’art en litigi de Sixena), celebrarà un debat sobre les seues fotografies dilluns vinent en una sala de Madrid. Segons van informar fonts de la galeria Helga de Alvear, la sessió tindrà lloc a la Fundación de Estudios Libertarios Anselmo Lorenzo i hi ha prevista la participació de Sierra, a més de representants de la Comuna de Expresos del Franquismo i de la Red Jurídica Cooperativa, que havien d’intervenir a Arco. La galeria va decidir desconvocar el debat, previst per avui en el marc del certamen, davant de la polèmica decisió d’Ifema de retirar l’obra. El sindicat CCOO de Madrid va advocar ahir en un comunicat per reposar a l’estand la sèrie fotogràfica de 24 imatges de rostres pixelats de personatges com Oriol Junqueras o els Jordis perquè “per primera vegada en la seua història i per a la vergonya de Madrid i Espanya, la censura s’ha imposat a la fira d’art contemporani”.

El mateix director del certamen, Carlos Urroz, va reiterar que la decisió de retirar l’obra va ser “desencertada” i va qualificar aquest fet de “trist i aïllat” que “no s’ha de tornar a repetir”.

L’enrenou polític entre ajuntament i Comunitat de Madrid, que formen part d’Ifema, va seguir ahir de forma intensa. El coordinador d’alcaldia, Luis Cueto, va criticar que la Comunitat votés per retirar l’obra, acusant-los de “falsejar la realitat” després que informessin que havia estat “un acord totalment consensuat”. L’alcaldessa, Manuela Carmena, va ratificar que el consistori madrileny es va quedar “en minoria” a la reunió de la institució firal, a la qual tant la Comunitat de Madrid com la Cambra de Comerç “van votar a favor de la censura” i va insistir que l’ajuntament “no pot tolerar” que es doni la imatge d’una ciutat “en la qual se censura la creació i la creativitat”.

tracking