SEGRE

ART POLÈMICA

El Museu de Lleida inaugurarà el 7 de març les fotos censurades a Arco

Es preveu una assistència massiva després de les diferents crides de participació en les xarxes socials |

‘Presos polítics’, a la sala d’exposicions temporals - La pinacoteca exposarà la col·lecció fotogràfica a la sala d’exposicions temporals, una decisió que segons l’organització respon a raons d’espai. A la imatge, Fams i abundàn ...

‘Presos polítics’, a la sala d’exposicions temporals - La pinacoteca exposarà la col·lecció fotogràfica a la sala d’exposicions temporals, una decisió que segons l’organització respon a raons d’espai. A la imatge, Fams i abundàn ...LLEONARD DELSHAMS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El muntatge fotogràfic Presos polítics a l’Espanya contemporània, que la setmana passada va ser censurat a la fira Arco de Madrid, ja té data d’inauguració a Lleida: dimecres de la setmana que ve, 7 de març, a les 18.00 hores. La sala d’exposicions temporals del Museu de Lleida obrirà llavors les visites a aquesta obra de Santiago Sierra, que va despertar la polèmica a l’incloure 24 fotos amb els rostres pixelats de polítics empresonats com Oriol Junqueras, Jordi Cuixart i Jordi Sànchez. L’assistència es preveu massiva després de les diferents crides efectuades a les xarxes socials i a les quals ahir mateix es va unir l’expresidenta del Parlament i exconsellera Núria de Gispert.

L’empresari lleidatà i propietari de les imatges, Tatxo Benet, que va invertir prop de 80.000 euros en la compra de Presos polítics a l’Espanya contemporània amb la intenció de començar una gira posterior “perquè la vegi tanta gent com sigui possible”, compleix la seua promesa de començar al Museu per la marxa de les 44 obres a Sixena, un “assalt” policial que assegura que el va afectar molt. “Jo sóc un liberal i entenc que mai s’haurien de penar les idees de la llibertat d’expressió”, subratllava Benet en una entrevista publicada ahir pel diari La Vanguardia, al mateix temps que explicava que va comprar el muntatge abans que el retiressin. “Cada any compro a Arco alguna obra d’artistes joves i trencadors. La de Santiago Sierra em va interpel·lar, ja que obliga a pensar sobre la llibertat de pensament i de paraula.” Des de la pinacoteca lleidatana es mostren agraïts per l’oferta de Benet i asseguren que sempre han tingut la voluntat de ser un referent de la història del seu territori, i una obra com la de Sierra expressa “temes de rabiosa actualitat”. I és que, segons expliquen, l’objectiu del Museu és estar connectat a la realitat, no només la històrica, també la contemporània. “Aquesta obra ens ofereix l’oportunitat de reflexionar sobre la llibertat d’expressió com un dels temes clau de l’actualitat”, apunten.

La decisió d’Ifema (Institució Firal de Madrid) de retirar l’obra va estar marcada per nombroses crítiques que van provocar que l’organització s’hagués de disculpar i assegurar que “la nostra intenció mai va ser la de promoure la censura artística. No hi havia mala fe”.

SANTIAGO SIERRA: "Han d'alliberar els presos d'una vegada"

“Va estar bé el tema d’Arco, però ja ha passat gràcies a Déu. Del que es tracta és que s’alliberi els presos polítics i es deixi de perseguir els treballadors culturals una vegada per sempre.” Així es va expressar ahir l’artista Santiago Sierra en un debat que va organitzar la Fundación de Estudios Libertarios Anselmo Lorenzo, que fins diumenge exposarà una còpia de l’obra sobre els presos polítics.

Durant l’acte, l’autor va admetre que si no hagués inclòs els retrats d’Oriol Junqueras, Jordi Cruixart i Jordi Sànchez no “se n’hauria parlat enlloc”, encara que lamenta que “ara només es parla d’aquests presos i em fa ràbia, perquè volia presentar-los com a part d’un col·lectiu de presos polítics”. Així mateix, amb els seus retrats pixelats de fons, Sierra va agrair la inversió de Tatxo Benet, ja que els prop de 80.000 euros li permetran continuar treballant i fent projectes.

En aquest sentit, no descarta crear una segona part de la seua obra protagonitzada pel president de la Generalitat cessat Carles Puigdemont, l’exdiputada de la CUP al Parlament Anna Gabriel o el raper Valtonyc. En una entrevista de televisió va assegurar que “s’estan produint nous casos” com els dels rapers Pablo Hasél o Valtonyc, aquest últim condemnat a tres anys i mig de presó per delictes d’enaltiment del terrorisme. “Si no censuren mai més una obra d’art, m’agradaria proposar-los d’exposar l’any que ve la continuació d’aquesta sèrie perquè crec que això va per a llarg”, va recalcar Sierra, fent referència a la disculpa d’Ifema. Respecte al dubte de si havia demanat autorització a les persones que surten retratades, l’artista madrileny explica també que va descartar aquesta opció, ja que “hem procurat ser respectuosos, tapant la cara i amb el joc de mostrar i no mostrar, que té a veure amb la censura”.

Per la seua part, el president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, sembla estar satisfet amb el treball artístic i va donar les gràcies als missatges de suport rebuts, i va apuntar a través del seu compte de Twitter que “la solidaritat és la tendresa dels pobles. Com va dir Companys, madrilenys, Catalunya us estima. Visca Catalunya, visca la llibertat.”

L’artista presenta còpies a Madrid i València Després de la retirada de la peça de la galeria Helga de Alvear dimecres passat, 21 de febrer, es va informar que l’artista havia suspès la presentació sobre la seua creació que tenia previst fer dissabte, 24 de febrer, en el marc de les activitats paral·leles que es desenvolupen a la fira d’art contemporani. Ara Santiago Sierra reprèn la presentació de Presos polítics a l’Espanya contemporània, que ahir va tenir lloc en una galeria de Madrid i es va complementar amb una xarrada sobre drets humans. El segon dia de presentació se celebrarà al Centre de Cultura Contemporània de València, amb la presència de Sierra i de Pablo Mayoral, del col·lectiu La Comuna de Expresos del Franquismo.

tracking