SEGRE

LITERATURA GUARDONS

Un escriptor de Xàtiva guanya el premi Maria Mercè Marçal

Josep Manel Vidal, amb el poemari titulat ‘L’endemà de totes les fosques’

Lluïsa Julià, Josep Manel Vidal, Joan Trull i Àngels Marzo, ahir a la presentació de l’obra guanyadora.

Lluïsa Julià, Josep Manel Vidal, Joan Trull i Àngels Marzo, ahir a la presentació de l’obra guanyadora.J.GÓMEZ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’escriptor i mestre de la ciutat valenciana de Xàtiva Josep Manel Vidal va guanyar ahir el XX premi de poesia Maria Mercè Marçal, que convoca el consell comarcal del Pla d’Urgell, amb l’obra L’endemà de totes les fosques. La portaveu del jurat, la poeta Àngels Marzo, va assegurar que es tracta d’una proposta “arriscada i diferent” en què l’autor “se la juga transcendint el que normalment es denomina prosa poètica per anar una mica més lluny”. El guanyador del certamen, col·laborador del suplement cultural DIS de SEGRE, va subratllar la importància de l’amor o la paraula en aquest poemari. El president del consell del Pla, Joan Trull, va destacar el paper del certamen com a eina de divulgació de la cultura catalana. “Alguns dels autors d’aquesta edició procedeixen de comunitats de fora dels Països Catalans, això demostra el prestigi que el premi està adquirint”, va remarcar. L’entrega del premi va tenir lloc en una vetllada literària celebrada al complex Resquitx de Golmés, que va comptar amb la participació de l’escriptora, que va ser amiga personal de Marçal, Lluïsa Julià, autora també de la biografia, que va assegurar que va ser “ la poeta més gran del segle XX en literatura catalana” i que si hagués viscut la situació política actual a Catalunya “estaria segurament molt activa políticament, i sempre apostant pel diàleg”.

A la vetllada literària també van participar alumnes de l’Aula de Música Pare Irineu Segarra d’Ivars d’Urgell, així com estudiants de l’institut Terres de Ponent de Mollerussa, que van fer una lectura de poemes d’El Sol del Pla.

Un total de 62 obres presentades Un total de seixanta-dos originals optaven al premi, gairebé el doble que el 2017. Josep Manel Vidal, guanyador dels 3.000 euros corresponents als drets de la primera edició, que publicarà Pagès Editors, va nàixer el 1965 a l’Alcúdia de Crespins, al costat de Xàtiva, i és autor del blog Filant Prim i de llibres com el poemari El teu nom és un ésser viu (Germania, 2011); La fràgil arquitectura dels teus gestos, que va guanyar el 2013 el XVII Premi Josep M. Ribelles de Puçol o Tots els colors de l’estiu, que va obtenir el premi Francesc Bru de Canals.

tracking