SEGRE

El Museu de Lleida ja exhibeix el muntatge 'Presos polítics'

Tatxo Benet i el director del Museu de Lleida, Josep Giralt, davant les imatges del muntatge 'Presos polítics'.

El Museu de Lleida ja exhibeix les fotos 'Presos polítics'Lleonard Delshams

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'obra 'Presos polítics a l'Espanya contemporània' de Santiago Sierra ja es pot veure exposada al Museu de Lleida. El director del museu, Josep Giralt, i l’empresari lleidatà Tatxo Benet, que la va adquirir per 80.000 euros, han inaugurat el muntatge de les fotografies, que es poden veure per primer cop en públic des que fossin retirades de Arco a petició de la Fira de Madrid.

El conjunt fotogràfic, que es podrà veure al Museu de Lleida fins el 22 d'abril, consta de 24 retrats pixelats del líder d'ERC Oriol Junqueras, els joves detinguts per agressió a dos guàrdies civils a Alsasuna (Navarra) o activistes del 15M, entre d'altres.

Coincidint amb la inauguració, els Comitès de Defensa de la República (CDR) han organitzat una protesta contra l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, que també ha participat en l'acte. Els manifestants han volgut mostrar "la hipocresia del Govern de Ros i el seu partit (PSC) respecte a la postura en relació amb l'aplicació de l'article 155" i han cridat "Ros dimissió" i "llibertat presos polítics". De fet, l'alcalde ha estat escridassat durant la seua intervenció i també a la sortida del museu, moment en què ha estat increpat per manifestants. Ros ha defensat que els museus són "un lloc de llibertat" i per això "requereixen respecte".

Durant el seu discurs a l'acte inaugural, Tatxo Benet s'ha sentit emocionat recordant que "si el meu pare i, sobretot la meua mare, haguessin pogut estar aquí, estarien molt orgullosos. Són moments molt traumàtics per a Catalunya". "A Lleida, a més amb un 'plus', perquè en els darrers temps s'han ficat en qüestió essències culturals i també lingüístiques per part de la primera institució de la ciutat", ha afegit.

Per aquest motiu, el propietari de l'obra considera que Lleida "mereixia alguna mena de reconeixement que li pogués retornar una mica d'autoestima".

De la seua banda, el director del Museu de Lleida, Josep Giralt, ha volgut fer un reconeixement a Benet demanant els aplaudiments del públic.

L'artista Santiago Sierra no ha estat present a l'acte inaugural ja que, com va anunciar la setmana passada, vol allunyar-se del primer pla públic i “deixar que el conjunt fotogràfic faci el seu propi recorregut”.

Tatxo Benet, que va voler que aquesta gira de 'Presos polítics' comencés precisament al Museu de Lleida com a desgreuge per l’assalt policial del desembre per l’art de Sixena, va avançar que el muntatge viatjarà a altres ciutats després de la capital del Segrià.

tracking