SEGRE

TRIBUNALS

Sigena confia que la jutgessa reactivi la devolució de les pintures murals

La magistrada va argumentar que no s’havia acreditat documentalment que la Sala Capitular tingués les condicions òptimes d’humitat i temperatura per allotjar de nou les pintures

Sigena confia que la jutgessa reactivi la devolució de les pintures murals

Sigena confia que la jutgessa reactivi la devolució de les pintures muralsEFE/Archivo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’ajuntament de Villanueva de Sigena confia en què la titular del Jutjat de Primera Instància número dos 2 reprengui en els propers dies l’execució de la sentència que obliga al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) a tornar les valuoses pintures murals de la Sala Capitular.

Així ho assegura en un comunicat el representant legal del consistori, el lletrat Jorge Español, que espera l’estimació de l’incident de nul·litat plantejat contra la interlocutòria per la qual la magistrada va suspendre l’ordre de devolució de les pintures després de considerar que podrien patir danys en el trasllat.

La magistrada va resoldre, tanmateix, un recurs del Govern aragonès contra l’esmentada interlocutòria en estimar que no s’havia acreditat documentalment que la Sala Capitular tingués les condicions òptimes d’humitat i temperatura per allotjar de nou les pintures.

En relació amb aquest punt, Español assenyala que la jutgessa, independentment que l’Executiu regional no hagués acreditat les condicions actuals de l’estança, "no va aconseguir veure o entendre" que l’ajuntament de Sigena ho havia fet a través d’un informe d’un dels seus pèrits, l’historiador Juan José Nieto.

En el seu estudi, Nieto "deixa ben clar" que la Sala Capitular disposa en l’actualitat d’un sistema de climatització instal·lat pel Govern d’Aragó que garanteix unes condicions de temperatura i humitat constants per a la conservació de les pintures.

Destaca l’informe, a més, que l’administració regional té previst instal·lar un altre sistema de climatització que permetrà millorar, fins i tot, l’actuals condicions de la sala del MNAC on s’exposen les pintures.

Jorge Español assenyala, a més, que la mateixa jutgessa, en la sentència que va resoldre ordenar la devolució de les pintures, va apreciar, en vista de l’opinió dels pèrits que van comparèixer en la vista, que el trasllat de les pintures era "perfectament possible".

tracking