SEGRE

ENSENYAMENT ACTIVITATS

Intercanvi rocker al Pirineu

Organyà acull el taller ‘Rock the Mountains’ amb la participació de trenta-tres joves de sis països europeus || Dins del programa Erasmus, per conèixer diferents tradicions musicals

Foto de grup de la majoria dels participants en aquest intercanvi musical juvenil a Organyà.

Foto de grup de la majoria dels participants en aquest intercanvi musical juvenil a Organyà.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Un intercanvi cultural entre trenta-tres joves de sis països diferents amb la música com a denominador comú. Aquesta és la filosofia de Rock the Mountains, una activitat dirigida per Pirineus Creatius, una ONG establerta a la comarca de l’Alt Urgell que ha preparat un programa de deu dies de tallers a Organyà. Dasha Lavrinienko, una jove d’Ucraïna establerta a la Seu d’Urgell des de fa uns anys, és una de les responsables d’aquest projecte d’intercanvi juvenil europeu. Explica que els joves “experimenten” la vida al Pirineu, a Organyà, i coneixen diferents cultures i tradicions musicals. L’objectiu és “crear un ambient positiu per a l’expressió artística i el creixement personal a partir d’activitats artístiques i de la música en particular”, afegeix.

Participen a Rock the Mountains vuit joves catalans i vint-i-cinc procedents de Bulgària, Ucraïna, Geòrgia, Itàlia i Irlanda (cinc de cada país), en una activitat que forma part del programa europeu Erasmus i que compta amb la col·laboració de l’ajuntament d’Organyà. Lavrinienko assenyala que “les persones ens sentim amb la necessitat pura de compartir i expressar-nos a través de la música i la millor forma és fer-ho de manera internacional, no hem de compartir únicament amb gent de la nostra mateixa cultura, és molt més enriquidor d’aquesta forma”.

Al llarg dels deu dies de l’intercanvi, que finalitzarà aquest dilluns que ve, tenen temps per conèixer-se i per realitzar tallers relacionats amb la música i l’art en general, i assajos diaris per preparar un concert final, obert al públic, dissabte al Centre Cívic d’Organyà (18.00 hores).

La jove organitzadora destaca la importància de compartir i obrir algunes de les activitats als veïns de la població, entre les quals destaquen sessions nocturnes en què els participants comparteixen la seua cultura amb els assistents. Fa dos anys es va celebrar la primera edició d’aquest intercanvi, també a Organyà, amb vint-i-cinc joves. Lavrinienko recorda que va ser “un èxit total” i va tenir “un impacte molt positiu” a la comunitat local, que va prendre part en moltes activitats. “Els participants en l’intercanvi tornen als seus països amb un gran creixement personal i artístic”, assegura, i no importa les llengües que parlen ni les cultures que representen, saben que tots tenen un llenguatge comú que és la música. La idea és celebrar la pròxima edició de Rock the Mountains a Irlanda, amb un programa de formació musical i d’activitats més extens, de més de deu dies.

Molly Kiely IRLANDA. 22 ANYS Per què es va inscriure en aquest programa? Canto i toco la guitarra. Ja havia participat anteriorment en altres intercanvis europeus relacionats amb el teatre i ara volia provar en aquest Rock the Mountains. Com està vivint aquests primers dies? Malgrat parlar diferents llengües, estem aprenent molt els uns dels altres. Tenim molt més en comú del que ens pensem. Li agrada llavors aquesta experiència? Sí, és una oportunitat única per compartir experiències amb joves que tenen passió per la música de diferents punts del món.

Dani Madrid LA SEU D’URGELL. 18 ANYS Què buscava participant en aquest intercanvi? Canto i també toco la guitarra elèctrica i amb aquest taller en grup aprens a deixar de sentir-te insegur amb tu mateix. Com valora l’experiència? Tots compartim la mateixa afició per la música i estem convivint junts tot el dia, fet que et permet obrir els ulls i veure que aquí ningú et jutja. Durant aquests dies hem creat una gran companyonia entre tots. Què recordarà d’aquest programa d’intercanvi? Aquí he fet uns bons amics, amb els quals segur que continuarem en contacte a partir d’ara, hem connectat molt.

tracking