SEGRE

MÚSICA ENTREVISTES

El Festival de Pasqua escalfa motors

SALVA RACERO | Cantant, ex lax’n’busto

La Coral Cantiga interpretarà al Festival de Pasqua un repertori de polifonia catalana del segle XX.

La Coral Cantiga interpretarà al Festival de Pasqua un repertori de polifonia catalana del segle XX.FESTIVAL DE PASQUA DE CERVERA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La vuitena edició del Festival de Pasqua de Cervera, amb una desena de concerts del 22 de març a l’1 d’abril, combinarà música clàssica catalana de qualitat amb recitals per a tots els públics. Entre les propostes singulars del programa, la Coral Cantiga, amb gairebé quatre dècades de trajectòria, i l’excantant de Lax’n’busto Salva Racero.

Què ens oferirà el concert de la Coral Cantiga el pròxim dia 30 de març al Festival de Pasqua de Cervera? Què hi podrem escoltar?

El concert d’aquest any a Cervera serà per a nosaltres molt especial i, òbviament, de música polifònica catalana. El públic podrà escoltar obres de compositors del segle XX i actuals, incloent-hi música religiosa.

Estrenaran un programa especialment per al festival. Com s’han seleccionat les obres i amb quin objectiu?

Com que el concert serà per Setmana Santa, hem pensat que seria una bona idea incloure-hi música religiosa. En aquest sentit oferirem tota la segona part de música de compositors tan consagrats i que ja no estan entre nosaltres com Frederic Mompou i Manuel Oltra, i compositors d’ara com Xavier Pastrana, Josep Vila i Eduard Vila. També ens va semblar interessant la idea de reivindicar els clàssics del segle XX amb partitures de Xavier Montsalvatge i Eduard Toldrà i, a més, una cançó de Frederic Mompou. Ens sembla que això dóna una perspectiva global de tot el segle XX i de la música que es fa actualment.

Què caracteritza la Coral Cantiga? Com la definiria?

És un cor que canta en formats molt diferents. Interpretem repertori clàssic –oratoris, rèquiems...– i música popular. Si alguna cosa ens caracteritza és que en els últims anys ens hem distingit bastant per fer espectacles multidisciplinaris, en els quals hem treballat molt amb gent vinculada al teatre. Hem participat en espectacles de poesia sobre Lorca, poetes catalans, un monogràfic sobre Verdaguer... De fet, fa poc vam estrenar un musical que vam encarregar a Albert Guinovart i que ens va dirigir Joan Lluís Bozzo, que era una espècie de sàtira sobre el món dels mòbils. Intentem que hi hagi una certa versatilitat a les propostes del cor.

Dirigeix la Coral Cantiga des de l’any 1981. Com creu que han evolucionat al llarg d’aquests 37 anys?

És possible que quaranta anys enrere tingués una mica més de reivindicació cultural. Fins fa poc ens dedicàvem fonamentalment a fer música, a fer-la el millor que sabíem. Ara em sembla que tornem a reivindicar. Però no sabria dir quina és la diferència entre abans i ara. És un cor que sempre ha estat molt estable, en el qual la gent es queda durant molt temps i, per tant, això ha donat també una certa estabilitat a la seua prestació vocal.

Què pensa del moviment coral a Catalunya?

Crec que progressa i que progressa bé. Cada vegada hi ha més cors de primera categoria –una cosa que és molt encomiable–, no només a les grans ciutats sinó en molts altres llocs. El fet que l’Escola Superior de Música de Catalunya hagi treballat tant el tema de la direcció coral ha fet que hi hagi molta gent preparada, i aquests són els que aconsegueixen bons resultats pel que fa a la direcció coral. Una altra cosa és el suport institucional que hi ha darrere de tot això, però aquest és un tema que seria molt llarg de parlar. Jo crec que encara no se’ns fa prou cas.

Què significa per a vostè actuar al Festival de Pasqua?

Crec que el Festival de Pasqua és un esdeveniment molt genuí, en el sentit que reivindica la música catalana i hi està dedicat íntegrament. A més, és l’únic amb què comptem a Catalunya, per tant, només tinc elogis per a aquesta idea, també per a Xavier Puig, que és qui ho va idear, i per a tots aquells que ara estan fent que el festival es mantingui i tiri endavant, perquè em sembla que fa falta reivindicar-nos més com a cultura.

Què podrem escoltar i degustar en el maridatge musical que protagonitzarà el 31 de març a l’Auditori de Cervera?

Podran escoltar-se cançons d’estils ben diferents: des d’àries a temes de musicals, cançons de pop i rock i estàndards de jazz. Tot això amb un gran professional com és Dani Garcia, que m’acompanyarà al piano. També podran degustar-se vins catalans de cellers com Lafou, Cérvoles, Capafons-Ossó o Castell de Perelada i alguns de la Denominació d’Origen Costers del Segre.

Com va sorgir la idea d’un espectacle que combinés música i vi?

La idea va sorgir un dia tornant a casa amb el cotxe des de Barcelona, després d’una classe amb un gran professor del Campus de Turisme, Hoteleria i Gastronomia de la Universitat de Barcelona. Vaig obrir els ulls i vaig entendre la gran connexió que hi havia entre la música i el vi. Val a dir també que no em vaig posar a estudiar perquè sí. El meu besavi va ser alcalde d’Artés i un dels fundadors de la cooperativa de vins i camperols de la localitat. Tenia unes quinze hectàrees de vinya, entre Artés i Horta d’Avinyó. Molts anys després sembla que es reprodueix en mi aquella passió per la vinya i el vi. I fa uns set anys que tinc vinya, la cuido i intento produir vi.

Actuarà amb el pianista i professor del Liceu Dani Garcia. Com va sorgir aquesta col·laboració i com ha estat el treball amb aquest pianista?

Amb el Dani ens vam conèixer fa uns anys després d’un concert que vam oferir per Nadal a l’Auditori de Barcelona. Anys més tard, vam coincidir amb els Lax’n’Busto per fer alguns concerts de l’espectacle De prop. Quan li vaig comentar la proposta de fer uns concerts junts en els quals es combinaria la música i el tast de vins, va quedar flipat i em va dir: “I tant! Ja pots comptar amb mi.” Gran sort la meua, és un dels grans pianistes del país.

Què és el que fa que aquest maridatge musical sigui únic o diferent?

La meua intenció és atansar el públic al vi des de la música. En aquest cas, es tracta que la gent pugui disfrutar d’una estona molt agradable de música i que, a més, puguin emportar-se coneixements bàsics sobre què és un vi, el valor del camperol, el territori i com s’entén un vi en nas i en boca. Si tot això ho cases amb música... doncs millor que vingueu i descobriu el resultat vosaltres mateixos!

Què significa per a vostè actuar al Festival de Pasqua d’aquest any?

Actuar en aquest certamen de Cervera dóna molt prestigi i em fa molta il·lusió formar part d’un dels festivals que tinc més a prop de casa.

La Coral Cantiga interpretarà al Festival de Pasqua un repertori de polifonia catalana del segle XX.

La Coral Cantiga interpretarà al Festival de Pasqua un repertori de polifonia catalana del segle XX.FESTIVAL DE PASQUA DE CERVERA

La Coral Cantiga interpretarà al Festival de Pasqua un repertori de polifonia catalana del segle XX.

La Coral Cantiga interpretarà al Festival de Pasqua un repertori de polifonia catalana del segle XX.FESTIVAL DE PASQUA DE CERVERA

tracking