SEGRE

ARTS ESCÈNIQUES TRADICIONS

Estrena massiva de la Passió

Arranca la temporada amb una nova direcció a càrrec de quatre joves vinculats al teatre local i nous decorats || Es doblen els personatges més importants per establir torns

En la representació de la Passió de Cervera participen més de 300 actors i tècnics.

En la representació de la Passió de Cervera participen més de 300 actors i tècnics.X. SANTESMASSES

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Més de tres-cents espectadors van obrir ahir el 541 cicle de representacions de la Passió de Cervera, que aquest any incorpora un bon nombre de millores. El president del patronat (Pilat a l’obra), Xavier Cañabate, va felicitar la nova direcció col·legiada que arriba després de tres temporades amb el director artístic Jordi Purtí, “que ha consolidat un interessant futur de l’espectacle”. La nova direcció està formada per un equip jove de quatre membres: Mariona Dalmases, David Mora, Joan Ninot i Gemma Palà, tots ells vinculats al teatre local. Aquest any s’ha aconseguit doblar la totalitat dels personatges amb paper, més de trenta, de manera que permet establir torns o cobrir imprevistos. L’obra manté també l’aposta per la música en directe tant del grup de percussió al Mercat com la coral Lacetània al Calvari o diversos solos de cant durant l’obra. Val a destacar també la presència cada vegada més gran d’actors de tota la comarca gràcies als càstings que des de fa dos anys es porten a terme els mesos previs a l’obra. L’estrena d’ahir va aconseguir un alt nivell interpretatiu que va arrancar en nombroses ocasions els aplaudiments del públic.

La Passió de Cervera s’escenificarà aquest any en sis jornades. Ahir, el 18, 24 i 30 de març, i el 8, 15 i 21 d’abril. Entre les novetats, val a destacar també la renovació integral dels decorats de les quinze escenes. El president del Patronat, Xavier Cañabate, els qualifica com a “patrimoni artístic de la ciutat” i són obra dels Germans Salvador. S’ha de dir que alguns dels decorats estan a punt de complir setanta anys. Una altra novetat és la millora de la coberta i de l’aïllament de l’edifici, en què s’han invertit 446.000 euros. També s’ha millorat la il·luminació. El president del patronat, Xavier Cañabate, va manifestar que es treballa en “la revisió integral del text”.

El principal objectiu amb què s’enfronta la Passió és mantenir la tradició i els espectadors

Per fer-ho s’ha format una comissió artística oberta amb noms com Gemma Palà, Maria Teresa Salat, i s’espera comptar també amb la lingüista Montserrat Pont i el periodista Pep Oriol, que proposarà un conjunt de millores en un termini d’entre un i dos anys. Segons va assenyalar Cañabate, “l’objectiu és o bé renovar globalment la Passió i situar-la al segle XXI, o bé modificar les escenes per donar un encaix més àgil a la representació”.

No es tracta de reduir el text, “aquí la gent no ve per veure un espectacle d’una hora de durada, sinó de fer-lo més àgil”, va afegir Cañabate. S’ha de recordar que el text actual d’Emili Rabell i Josep M. Serrate s’escenifica des de la dècada dels anys quaranta de la passada centúria, i que ja a la dècada dels noranta va veure una primera retallada de sis a quatre hores, i l’any 2007, quan Montserrat Pont i Mercè Viladrosa el van traduir al català, va veure una segona reforma important. El principal repte al qual s’enfronta avui la Passió és, segons va explicar Cañabate, “mantenir la tradició i els espectadors”, cosa que no és gens fàcil per a les tres representacions que a Catalunya tenen teatre propi (Olesa, Esparreguera i Cervera). La Passió de Cervera és la més antiga que es coneix, amb 541 anys de representacions. En el muntatge participen gairebé tres-cents voluntaris.

En la representació de la Passió de Cervera participen més de 300 actors i tècnics.

En la representació de la Passió de Cervera participen més de 300 actors i tècnics.X. SANTESMASSES

tracking