SEGRE

COMUNICACIó

Google llança una iniciativa periodística que simplifica les subscripcions a mitjans

També ajudarà a combatre les notícies falses

Google llança una iniciativa periodística que simplifica les subscripcions a mitjans

Google llança una iniciativa periodística que simplifica les subscripcions a mitjansEFE/Archivo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El gegant tecnològic Google va llançar aquest dimarts una àmplia iniciativa per ajudar les empreses periodístiques a aconseguir subscriptors més fàcilment i combatre les notícies falses, entre altres objectius, a la qual dedicarà en conjunt 300 milions de dòlars durant els propers tres anys.

Google News Initiative (GNI) marca una "fita important" per a la firma californiana, que busca enfortir el periodisme de qualitat, atansar els models de negoci al creixement sostenible i facultar als mitjans amb innovacions tecnològiques, segons va anunciar en el seu blog corporatiu.

Així, Google pretén ajudar a "diversificar els canals d’ingressos" dels mitjans amb un servei anomenat "Subscribe with Google" que facilitarà als usuaris amb un compte a la plataforma comprar la seua subscripció directament amb les dades personals i bancàries associades a ella.

Entre els mitjans que s’han adherit a aquesta iniciativa hi ha Le Figaro, Financial Times, La Nación, The New York Times, Reforma, The Telegraph o The Washington Post, entre d’altres, encara que la companyia preveu que s’uneixin més.

L’editora nord-americana McClatchy, que té una vintena de diaris al llarg de diversos estats, va provar l’eina mentre estava en desenvolupament i el seu màxim responsable, Craig Forman, va explicar que ajuda a "crear una manera simple i sense destorbs de rebre nous subscriptors".

Google desenvolupa també, com part de GNI, una eina anomenada "Propensity to subscribe", que utilitza la intel·ligència artificial per reconèixer a subscriptors potencials, i afegirà un panell a Google Analytics per ajudar els mitjans en l’anàlisi de les audiències.

"La nostra missió de construir un món més informat està inherentment associada a la feina dels periodistes i els mitjans" va destacar Google, que va apuntar als "interessos de negocis compartits" entre ambdues parts.

En aquest tingut, el gegant tecnològic va desgranar que durant l’últim any va pagar 12.600 milions de dòlars a organitzacions periodístiques i va conduir sense cap cost 10.000 milions de clics a les seues pàgines web.

No obstant això, Google va lamentar que les seues inversions i projectes col·laboratius en la indústria periodística "poden no ser suficient" perquè "s’està tornant cada vegada més difícil distingir què és veritat (i què no) a internet" mentre continuen canviant els models de negoci i la tecnologia evoluciona.

Per això, la companyia va anunciar que ha "entrenat" els seus sistemes perquè reconeguin situacions de "notícies d’última hora" ("breaking news") i ajustin el seu contingut per donar rellevància a les fonts fidedignes i no als "mals actors" que desinformen.

"També treballem directament amb organitzacions periodístiques per combatre la desinformació", va agregar Google, que llança el projecte Disinfo Lab juntament amb la Universitat de Harvard per combatre informacions enganyoses durant "eleccions i últimes hores".

Una altra eina que ha anunciat avui l’empresa és Outline, basada en el codi font obert i pensada per donar un accés segur a internet als periodistes, facilitant la configuració d’un servidor VPN.

D’altra banda, va subratllar la seua col·laboració de 3 milions de dòlars en MediaWise, un projecte d’alfabetització digital per a joves a EUA on participen Poynter Institute, la Universitat de Stanford i la Local Media Association.

tracking